GuidePedia

0

«Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη», έλεγε ένας ήρωας των κινουμένων σχεδίων, ο ραδιούργος Ιζνογκούντ. Προφανώς όμως τη δόξα του τη ζήλεψε και κάποιος άλλος, που βαδίζει, από ότι φαίνεται, στα χνάρια του, ο υποψήφιος χαλίφης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαλίφηδες ονομάστηκαν οι διάδοχοι του Μωάμεθ. Το αξίωμα ήταν αρχικά πολιτικό και θρησκευτικό. Σταδιακά οι χαλίφηδες περιορίστηκαν στον θρησκευτικό τους ρόλο, ως σύμβολα, χωρίς πολιτική εξουσία. Αυτό άλλαξε από το 1517 και μετά όταν το τίτλο έλαβε για πρώτη φορά ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α’. Από τότε όλοι οι Οθωμανοί σουλτάνοι έφεραν τον τίτλο του χαλίφη, μέχρι το 1918 και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο τίτλος συμβόλιζε την ενότητα του Ισλάμ στο πρόσωπο του Οθωμανού σουλτάνου και προσέδιδε ιδιαίτερο κύρος στους Τούρκους σουλτάνους, οι οποίοι, πέρα από επίγειοι κυβερνήτες, εμφανίζονταν και ως εκλεκτοί του προφήτη.

Από τα αυτά κίνητρα ορμώμενος, προφανώς, ο Ερντογάν, ως πιστός σουνίτης μουσουλμάνος, αποφάσισε, απ’ ό,τι φαίνεται, να αναβιβάσει εαυτόν στο υπέρτατο αξίωμα του Ισλάμ. Τουλάχιστον αυτόν υποστηρίζει ένας Σουδάραβας, ο οποίος, μέσω Twitter, προτείνει τον Ερντογάν ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για την πλήρωση της κενής θέσης του χαλίφη!
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το οποίο έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, ο πρύτανης του ισλαμικού πανεπιστημίου Ιμάμ Μοχαμέτ μπιν Σαούντ, Σουλεϊμάν αλ Καΐλ, έχοντας υπόψη του τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο Twitter, κατηγόρησε την Τουρκία ως την πλέον άσεμνη και διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης και επιτέθηκε προσωπικά στον Ερντογάν κατηγορώντας τον ως ακόλαστο. Ισλαμικές αβρότητες…
Επισήμως, η Σουηδική Αραβία ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις του πρύτανη, μέσω του μέλους του συμβουλευτικού συμβουλίου του Σαουδάραβα μονάρχη Αχμέτ αλ Τουβαϊζρί, ο οποίος όμως, προσπαθώντας να σβήσει μια φωτιά, μάλλον άναψε μια μεγαλύτερη στον Ερντογάν.

«Ζητούμε συγνώμη από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της Ερντογάν. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πρύτανης αγνόησε τη σκληρή μάχη που ο Τούρκος πρωθυπουργός δίνε για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στην Τουρκία», είπε ο Σουδάραβας επίσημος. Ασφαλώς δεν θα υπάρχουν πολλοί στη Δύση που χάρηκαν με την αποστροφή αυτή του λόγου του.

Προφανώς όμως και η σαουδαραβική ενόχληση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο βασιλιάς της χώρας δηλώνει «κηδεμόνας» των ιερών τόπων του Ισλάμ, της Μέκκας και της Μεδίνας, προφανώς θεωρεί όλους τους υπόλοιπους «υφιστάμενους». Προφανώς, το να σε αμφισβητεί υπήκοός του δεν είναι και το καλύτερο. Αν βάζαμε στοίχημα ότι κάποιος θα τιμωρηθεί, δεν θα ήταν υπέρ του πρύτανη…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top