GuidePedia

0

Μπάιντεν: Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

Στην πρώτη του δήλωση επί κυπριακού εδάφους, ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν ήρθε για να επιβάλει λύση στο Κυπριακό ή να προτείνει αλλά να συμβάλει ώστε η λύση να επιτευχθεί. Μόνο οι Κύπριοι πρόσθεσε, μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και να έχουν το θάρρος αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα.
Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη του στο νησί δεν θα αλλάξει αυτή τη θέση που είναι και η προσωπική του θέση αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας εκτός από μια χώρα.
Όπως δήλωσε, έρχεται στην Κύπρο γιατί πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, κάτι που εξαρτάται από τους κατοίκους τους νησιού. Δήλωσε παράλληλα ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών για την Αμμόχωστο καθώς και από τις θρησκευτικές τελετές στις κατεχόμενες εκκλησίες.
Ανέφερε παράλληλα ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγο του, υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Μπάιντεν θα καταλύσει σε λίγο σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου και θα διαμένει με την αποστολή του.
Τα μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο είναι δρακόντεια και ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται επί ποδός.
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αυριανή μετάβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά, όπως φαίνεται, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Έγκυρη πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η συνάντηση «κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», καθώς ο κ. Έρογλου φαίνεται να αντιδρά στις, κατά την ίδια πηγή, προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς, ότι «ο αντιπρόεδρος θα ματαιώσει τη συνάντηση, σε περίπτωση που από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη επιχειρηθεί επικοινωνιακός χειρισμός με τα σύμβολα («σημαία» και άλλα) της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Επίσης, η αμερικανική πλευρά φέρεται ότι έκανε σαφές στον κ. Έρογλου πως στη συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι παρών ο «υπουργός Εξωτερικών» του καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία έλαβε διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά, ότι ο Τζο Μπάιντεν σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι εμφανές στον χώρο της συνάντησης, που θα γίνει σε παρακείμενο οίκημα -στο λεγόμενο «προεδρικό»- στην κατεχόμενη Λευκωσία, οποιοδήποτε σύμβολο του παράνομου καθεστώτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν – Έρογλου, μέλη της συνοδείας τού Αμερικανού αντιπροέδρου θα επιθεωρήσουν τον χώρο, όπου θα γίνει η συνάντηση για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.
Διπλωματική πηγή, που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης, ανέφερε, ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στη δήλωση κατά την άφιξή του απόψε στην Κύπρο, θα τονίσει πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «στρατηγικό εταίρο» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα δίδεται η προοπτική σύμπραξης των χωρών, που διαθέτουν αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς όλους, ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις, επιφυλασσόμενη να αντιδράσει με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η μη μετάβαση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στο δείπνο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, τον Ντερβίς Έρογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ. Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για αύριο, νωρίς το βράδυ, σε εστιατόριο επί της «νεκρής ζώνης».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μπάιντεν, έγκυρες πηγές ρίχνουν τους τόνους των προσδοκιών για κάποια σημαντική εξαγγελία στο θέμα της Αμμοχώστου, όπως αναφέρουν, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι τα θέματα ενέργειας και η κρίση στην Ουκρανία. Ειδικότερα για το θέμα της Ουκρανίας, η Λευκωσία θα επαναλάβει τη θέση που διατυπώνει στην ΕΕ και ταυτίζεται με αυτή της Γερμανίας, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί απόπειρα απομόνωσης του Βλαντιμίρ Πούτιν με μέτρα που θα προκαλούν ζημιά στην ίδια την οικονομία της Ευρώπης, ως συνόλου ή κρατών – μελών μεμονωμένα.
Εξάλλου, από τη Λευκωσία δεν υπάρχει επιθυμία να σταλεί το μήνυμα, ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον πλήττει τις διμερείς σχέσεις με παραδοσιακές φίλιες δυνάμεις, όπως είναι η Μόσχα και άλλες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top