GuidePedia

0


Μήπως τελικά η επαναπροσέγγιση Ισραήλ –Τουρκίας οδεύει κατά κρημνό; Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτό κατατείνουν. Έσχατο δε πλήγμα η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά των τεσσάρων Ισραηλινών αξιωματικών που είχαν το πρόσταγμα της επιχείρησης κατά του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, το 2010.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά των «κατηγορουμένων», ήταν αναγκαία, καθώς αυτοί δεν είχαν παραβρεθεί στη δίκη (!) και δεν είχαν απαντήσει στις κλητεύσεις που είχαν δεχτεί από του τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης!!!
«Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από το δικαστήριο κατά των υπόπτων» αυτών, σημείωσε ο Σερκάν Νεργκίζ του IHH, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου θα γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα ζητήσει από την Ίντερπολ την έκδοση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι και τους πρώην αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ και της Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λέβι και τον πρώην επικεφαλής των (στρατιωτικών) μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Άμος Γιαντλίν για την φερόμενη ανάμειξή τους στην επίθεση κατά του Μαβί Μαρμαρά. Η τουρκική Δικαιοσύνη κατηγορεί τους Ισραηλινούς αυτούς αξιωματούχους για «τερατώδεις φόνους και βασανιστήρια».
Η απόφαση του δικαστηρίου αυτού εκδίδεται την ώρα που εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίες είχαν ως τότε μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση, με κύκλους της κυβέρνησης Νετανιάχου να κάνουν λόγο για «γελοία πρόκληση». «Αν αυτό είναι το μήνυμα που οι Τούρκοι θέλουν να στείλουν στο Ισραήλ, τους ενημερώνουμε ότι έχει γίνει απόλυτα κατανοητό», δήλωσε Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να δηλώσει ότι η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται και η απόφαση μελετάται. Και πράγματι αποτελεί νομικό παράδοξο, ότι η δικαστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά παρόλα αυτά εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης κατά των κατηγορουμένων και εμείς θα πρέπει να συμπεράνουμε, ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση ή/και ποιοτική διαφοροποίηση.

Το IHH ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα εγκαταλείψει τον δικαστικό αγώνα κατά των Ισραηλινών στρατιωτικών στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων, η οποία θα έδινε ένα τέλος στην τουρκοϊσραηλινή έριδα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top