GuidePedia

0

Ταραχή προκάλεσε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση η είδηση που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες, ότι η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή πυρομαχικών, ώστε να μην εξαρτάται από το εξωτερικό για την προμήθειά τους. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ, χωρίς να αναφέρει τι είδους πυρομαχικά εννοεί, αφήνοντας περιθώρια… παρερμηνειών.
«Φέτος είναι η χρονιά που η Τουρκία θα κατασκευάσει, σε δικά της εργοστάσια, τις δικές τις πολεμικές κεφαλές, αεροπορικές βόμβες και πλαστικές εκρηκτικές ύλες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα πάψει να εξαρτάται από το εξωτερικό, όσον αφορά αυτούς του τύπους πυρομαχικών.
Το εργοστάσιο που θα τα παράγει θα κατασκευαστεί δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον, στην κεντρική Ανατολία. Μόνο σε πλαστικές εκρηκτικές ύλες, η παραγωγή του θα φτάσει τους 600 τόνους. «Ο ειδικός εξοπλισμός των βιομηχανιών παραγωγής πυρομαχικών υπάγεται στο καθεστώς της συμφωνίας Missile Technology Control Regime (MTCR) και οι αγοραστές χρειάζονται την άδεια των κατασκευαστριών χωρών για να αποκτήσουν αυτά τα υλικά», είπε ο Ιζίκ.

«Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που και η Τουρκία έχει υπογράψει πρέπει να εξασφαλίζουμε άδεια εξαγωγής από την κατασκευάστρια χώρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πολεμικές κεφαλές και βόμβες. Έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αν η κατασκευάστρια χώρα δεν επιτρέψει την εξαγωγή στην κατασκευάστρια εταιρεία. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό, παράγοντας τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε μόνοι μας», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
«Η δήλωση του Τούρκου υπουργού δεν ήταν ξεκάθαρη. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν η Τουρκία σκοπεύει να παρακάμψει την συμφωνία MTCR. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικό», απάντησε ο ακόλουθος της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Αλλά και από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα για την Τουρκία δεν ήταν ενθαρρυντικά. «Δεν γνωρίζουμε τι είδους πυρομαχικά προτίθεται η Τουρκία να κατασκευάσει και γιατί ελπίζει ότι θα παρακάμψει τη συμφωνία MTCR», δήλωσε ο εκεί εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει πολεμικές κεφαλές που δεν διέθετε πριν. Η συμφωνία MTCR αφορά τόσο τους πυραύλους, όσο και την ποσότητα των εκρηκτικών που μεταφέρουν, αλλά και το βεληνεκές τους. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι η Τουρκία επιδιώκει να παρακάμψει τη Συνθήκη, γεγονός που θα προβληματίσει πολλές χώρες», δήλωσε Βρετανός ειδικός αναλυτής.

Η συμφωνία MTCR είναι μια άτυπη συμφωνία μεταξύ 34 χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Ιαπωνία, που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων και πυραύλων για τη ρίψη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και στον έλεγχο των αδειών εξαγωγής, ώστε να αποτραπεί η διάδοσή τους. Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία το 1997.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top