GuidePedia

0

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία και τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, μετά την απόφαση της πρώτης να προχωρήσει στην πώληση ενός εκατομμυρίου βαρελιών (1,4 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, ίσως κάτι κράτησε και η Τουρκία), από το πετρέλαιο που είχε αποθηκεύσει στον λιμένα της ανατολικής Μεσογείου, το Τζεϊχάν.
Με τον τρόπο αυτό υποχρεώνουν τη Βαγδάτη να κινηθεί, εκτός κι αν το χρονικό σημείο επελέγη λόγω των πρόσφατων εκλογών, όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, Τούρκοι και Κούρδοι δηλώνουν πως οι πωλήσεις θα συνεχιστούν.…
Η πώληση αυτή προχώρησε παρότι οι Τούρκοι στις δηλώσεις τους χρησιμοποιούσαν στερεοτυπικά εκφράσεις όπως «τα αδέρφια μας οι Ιρακινοί»… Φαίνεται, ότι οι γεμάτες δεξαμενές επέβαλαν την πώληση με σκοπό να ξεκινήσει η τροφοδοσία από τους Κούρδους που σήμερα ανέρχεται σε 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Τον λόγο όμως θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη…
Όπως ανακοινώθηκε από… τα αδέλφια στη Βαγδάτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη διαδικασίες προσφυγής σε όλα τα αρμόδια όργανα επίλυσης σχετικών διαφορών, όπως το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce) και πιθανότατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι αγοραστές της ποσότητας φαίνεται να είναι ευρωπαϊκές χώρες, μάλλον μία εκ των Ιταλία και Γερμανία.

Είναι βέβαια ότι παράσταση διπλωματική θα γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον «επιδιαιτητή» της περιοχής. Το επιχείρημα των Ιρακινών είναι, ότι η συναλλαγή, από τη στιγμή που δεν έχει την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, ισοδυναμεί με λαθρεμπόριο…
Όσον αφορά τα έσοδα από τη συναλλαγή, αυτά θα τοποθετηθούν στην τουρκική τράπεζα Halkbank, μέχρι να αποφασιστεί τι ακριβώς θα γίνει. Η μία επιλογή είναι να κατευθυνθούν στην κουρδική περιφερειακή διοίκηση, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης παρακρατεί τα κονδύλια της χρηματοδότησης των Κούρδων. Αλλιώς, αναμένεται η αντίδραση των Ιρακινών ώστε να καθοριστεί η τελική στρατηγική.
Τα πράγματα είναι από νομικής απόψεως ξεκάθαρα, αλλά στο πολιτικό επίπεδο είναι πιο περίπλοκα. Το Σύνταγμα του Ιράκ ορίζει την κεντρική κυβέρνηση ως διαχειριστή των εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου ασχέτως εάν αυτό εξορύσσεται από τις κουρδικές περιοχές. Οι Κούρδοι ανταπαντούν ότι η κεντρική κυβέρνηση παρανόμως δεν τους αποδίδει τα κονδύλια που δικαιούνται, «στραγγαλίζοντας» την αυτόνομη περιοχή επειδή δεν υποτάσσεται στα κελεύσματα της Βαγδάτης.

Είναι προφανές, ότι το παρόν αδιέξοδο έχει ως στόχο και να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση των Κούρδων, οι οποίοι γνωρίζουν, πως ακόμη και όλη την παραγωγή πετρελαίου να διαθέσουν στην αγορά, πάλι οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι μεγαλύτερες.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top