GuidePedia

0

Επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπόσχονται οι εταιρίες ανάδοχοι των οικοπέδων στις τρεις πρώτες περιοχές που παραχωρήθηκαν προς αξιοποίηση. Πρόκειται για τις περιοχές του Δυτικού Κατάκολου, των Ιωαννίνων και του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.
Οι προσδοκίες είναι δικαίως αυξημένες, αφού οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των κοινοπραξιών για τα κοιτάσματα που αναλαμβάνουν, είναι ότι τα θαλάσσια «οικόπεδα» περιέχουν κοιτάσματα 305 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις αναφέρουν κοίτασμα πιθανής περιεκτικότητας 6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Στην τελετή που έγινε σήμερα στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης, με τους επικεφαλής των κοινοπραξιών.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν όμως το τμήμα στην ομιλία Βενιζέλου, αφού αποκάλεσε «προτεραιότητα» της χώρας την οριοθέτηση των ζωνών με όλες τις συνορεύουσες χώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Κατά τα άλλα, τόνισε την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της εξέλιξης, με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο Γιάννης Μανιάτης από την πλευρά του, προανήγγειλε νέο διεθνή γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, αλλά και προκήρυξη διαγωνισμού για τα τρία χερσαία οικόπεδα που έχει ζητήσει η ιταλική Enel. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως μίλησε και για τη διάσταση της «κοινωνικής αλληλεγγύης» αφού μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Η διατύπωση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και συγκεκριμένα η λέξη «μέρος». Όπως έχει τονίσει το «defence-point.gr» οι αναφορές για κατεύθυνση του συνόλου των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα θα αποτελούσε μέγιστο λαϊκισμό που η χώρα θα τον πλήρωνε ακριβά.
Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν σε επενδύσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας, αλλά όπως έδειξε και το παράδειγμα της Νορβηγίας που τόσο αποσπασματικά επικαλούνται διάφοροι, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση της δυνατότητας ασφαλούς και απρόσκοπτης συνέχειας των δραστηριοτήτων (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=66707 και http://www.defence-point.gr/news/?p=65488).

Όσα στερεότυπα και ιδεοληψίες να έχει κανείς, εάν ξεχάσουμε το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Ακτοφυλακή, θα το πληρώσουμε ακριβά…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top