GuidePedia

0
Image

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το Φαφάλειο Στάδιο Βροντάδου της Χίου το Σάββατο 10 Μαΐου στις 5.μ.μ. θα ''παίζει'' σε όλο τον κόσμο: Στο τερέν του θα συνεχιστεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που είχε διακοπεί στο 3ο λεπτό [πριν 84 χρόνια λόγω ξαφνικής και έντονης νεροποντής! Οι ομάδες - τότε και τώρα- δεν ήταν όποια και όποια: Στο ματς της 7ης Δεκεμβρίου του 1930, είχαν παραταχθεί από την μια ο Λαίλαπας, που ήταν η πιο ισχυρή ομάδα της Χίου- και όχι μόνο - και από την άλλη η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που συνέστησαν οι Τούρκοι στη Σμύρνη, η Karsiyaka,που ήταν τοπική Πρωταθλήτρια.

Το Σάββατο λοιπόν ξανασυναντώνται οι δυο ομάδες για να συνεχίσουν το ματς ''για την ελληνοτουρκική φιλία'' και δικαιολογημένα το γεγονός θα κάνει το γύρο του κόσμου καθώς όπως γράφουν τα τοπικά Μέσα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το μεταδώσουν το BBC, το CNN, το Al Jazeera και άλλα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια!
Εμείς στο OnAlert έχουμε κάθε λόγο να το προβάλουμε καθώς είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που γράψαμε για την ιστορική συνάντηση με εκτενές μάλιστα ρεπορτάζ!



Η ιστορία των 2 αγώνων


Ας δούμε λίγο την προϊστορία: το 1930, έγινε στην Χίο ο πρώτος ελληνοτουρκικός ποδοσφαιρικός αγώνας μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τα Μικρασιατικά, μεταξύ ομάδων της Χίου και της Σμύρνης. Η πρωτοβουλία ήταν του Λαίλαπα και οι δύο ομάδες αποφάσισαν να παίξουν στην Χίο - στα Μεζάρια -σε μια προσπάθεια συμβολικής αποκατάστασης των σχέσεων.
Όπως διαβάζουμε στο σαιτ του Λαίλαπα fclailapas "ο αγώνας αυτός είχε διπλή σημασία, αγωνιστική και πολιτική, διότι ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής ομάδας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την μετακίνηση των πληθυσμών είχαν επιδράσει όπως είναι φυσικό αρνητικά στις σχέσεις των δύο λαών. Όμως η διοίκηση της ομάδος έκανε ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην βελτίωση των σχέσεων, όχι μόνο για την Χίο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αγώνας είχε συμβολική σημασία ως προς την αποκατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, πράγμα για το οποίο ο Λαίλαπας αισθάνεται πολύ περήφανος."

Όμως ο συμβολικής σημασίας αυτός ποδοσφαιρικός αγώνας, όπως προαναφέραμε, δεν έμελλε να τελειώσει καθώς είχε διακοπεί στο 3ο λεπτό λόγω ισχυρής καταιγίδας

Τα χρόνια πέρασαν

Εμπνευστής της ιδέας τής συνέχισης του αγώνα είναι ο συγγραφέας κ. Γιάννης Μακριδάκης. Η ιδέα της "γεννηθηκε" κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιούσε επί 8 χρόνια ο κ. Μακριδάκης για τη συγγραφή του βιβλίου του "10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940".Ομως Λαιλαπας δεν υπήρχε από την δεκαετία του 1980. Το 2009 το ποδοσφαιρικό σωματείο "επανιδρύθηκε" και τα σχεδια αρχισαν να καταστρωνονται, χωρίς να προχωράει σε υλοποιηση. Το καλοκαίρι του 2012, όταν ο τότε εθελοντής προπονητής της ομάδας κ. Μιχάλης Κωττάκης - που ζούσε στην Αγγλία- επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, και έμαθε για την ιστορία του αγώνα εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χίο και άρχισε να υλοποιεί την ιδέα του κ. Μακριδάκη.





Ο κ. Μιχάλης Κωττάκης, βρήκε τα σχετικά έγγραφα αναφορικά με τον αγώνα που είχε ξεχαστεί. Αρχικά μιλησε με την ΕΠΟ, μοιραστήκαν την ιδέα με τον πρόεδρο, κ. Σαρρή, ο οποίος είναι από τη Χίο, βοήθησε πολύ στην όλη υπόθεση και φυσικά, έδωσε τη σχετική άδεια. Πριν λίγο καιρό, πηγαίνοντας στη Σμύρνη,ο κ Κωττάκης ανέφερε το θέμα σε συνομιλητές του και παραγοντες της τουρκικής ομάδας , λέγοντας ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η επιθυμία να ολοκληρωθεί ο αγώνας αυτός. Και πήρε θετική απάντηση. Έτσι αποφασίστηκε οι δύο ομάδες να βγουν ξανά στο γήπεδο και να ολοκληρώσουν τον αγώνα το Σάββατο (10 Μάιου), ξεκινώντας από το 3ο λεπτό.Πολλοί φίλαθλοι Χιώτες δούλεψαν και στήριξαν την προετοιμασία και την όλη προσπάθεια.

Έρχονται πολλοί Τουρκοι- Kαι συναυλία


Και στην Σμύρνη έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα. Ο μάνατζερ της τουρκικής ομάδας κ. Fatih Diniz.δήλωσε στο Doğan News Agency (DHA) ότι η τουρκική ομάδα θα ταξιδέψει στη Χίο μαζί με το επιτελείο και αρκετούς οπαδούς της. Ο κ. Fatih Diniz δήλωσε ακόμα πως εφόσον τους κάλεσαν στην Χίο οι Έλληνες, κάλεσαν και αυτοί με τη σειρά τους Έλληνες για τον 2ο αγώνα στη Σμύρνη. Επίσης, είπε, πως "αφού πρόκειται για φιλικό αγώνα θα μπορούσαν επίσης οι παίκτες να «μπερδέψουν» τις στολές τους"...
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 9.30 μμ. στο Δημοτικό Σταδιο Χίου θα γινει συναυλία με τον Γερασιμο Ανδρεάτο και την Dilek Koc.

Η ιστορία της ομάδας

Όπως διαβάζουμε στο σάιτ της ιστορικής ομάδας της Χίου "ο Λαίλαπας αρχικά ιδρύθηκε το 1926 στην περιοχή Ρεζάρι της Χώρας. Τα εντός έδρας παιχνίδια τότε παιζόντουσαν στα Μεζάρια, στο ίδιο σημείο που σήμερα είναι το Δημοτικό Στάδιο. Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της, η ομάδα έγινε πολύ γρήγορα γνωστή στην περιφέρεια, λόγου της συμπεριφοράς την οποία επέδειξε τόσο εντός όσο εκτός των αγωνιστικών χώρων. Έτσι ήρθαν σύντομα και οι πρώτοι τίτλοι, ο πρώτος το 1928 και μερικοί ακόμη προπολεμικά, με αποτέλεσμα ο Λαίλαπας να είχε την φήμη μίας πολύ ισχυρής ομάδας στην Ελλάδα".

Διαλύθηκε και ξανα-ιδρύθηκε

Τα χρόνια που ακολούθησαν - συνεχίζει το σάιτ, που δεν έχει ακόμα την είδηση για τον αγώνα - "κατά την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία ήταν πολύ δύσκολα, πράγμα που οδήγησε σε μία προσωρινή διακοπή της αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδος. Η ανασύσταση του συλλόγου ήρθε μετά από μία περίοδο σχετικής σταθερότητας στα τοπικά πρωταθλήματα που κατέληξε όμως δυστυχώς σε μία δεύτερη διακοπή της λειτουργίας του συλλόγου το 1982, αυτή την φορά όπως φαινόταν οριστικά.
Και ερχόμαστε στο 2009 όπου κάποιοι νέοι φίλοι του ιστορικού συλλόγου από τη περιοχή, φάνηκαν πρόθυμοι να ξαναφτιάξουν το πάλαι ποτέ αθλητικό σύμβολο της περιοχής, και έτσι επανίδρυσαν το Α.Π.Σ Λαίλαπα Λειβαδίων"
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top