GuidePedia

0
Image

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Δικαίωμα πραγματοποίησης επιχειρήσεων στο εξωτερικό αποκτά η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, μετά τις ριζικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στην δομή της από την τουρκική Βουλή.Η αρμοδιότητα ενεργοποιείται μετά την επικύρωση του νόμου από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται στον τύπο της γείτονος, η πρόταση νόμου  των 15 άρθρων - που περιέχει ριζικές αλλαγές στην δομή της ΜΙΤ και τροποποιεί υπάρχοντα  νόμο για τη  ΜΙΤ που ίσχυε εδώ και 30 χρόνια- πέρασε τελικά μετά από έντονες συζητήσεις,  από την Ολομέλεια της  Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν, σημειώθηκαν έντονες φιλονικίες μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η πρόταση αντιτίθεται στο Σύνταγμα.

Επιτροπή εποπτείας της Βουλής

Στην  ΜΙΤ,σε μια επίφαση δημοκρατικού ελέγχου,  αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει  για πρώτη φορά έλεγχος της  Τουρκικής Βουλής.Για το λόγο αυτό θα συσταθεί Επιτροπή για τον έλεγχο των οργανώσεων πληροφοριών που δρουν στην Τουρκία. Η εν λόγω Επιτροπή δε θα ελέγχει μόνο την ΜΙΤ, αλλά και τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής, τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Ασφάλειας και τη Διεύθυνση που εξετάζει οικονομικά αδικήματα.
Η επιτροπή εποπτείας  αποτελείται από 17 μέλη, και σε αυτή  θα λαμβάνουν μέρος και βουλευτές της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης ανάλογα με το ποσοστό ψήφων του κόμματος. Οι συσκέψεις, που θα γίνονται από την εν λόγω Επιτροπή, θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Κενό για αναθέσεις αποστολών...

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι στην πρόταση στο νέο νόμο η διατύπωση «η ΜΙΤ εκτελεί κάθε είδους καθήκον που της αναθέτει το Υπουργικό Συμβούλιο» άλλαξε ως «εκτελεί τα καθήκοντα που της ανατίθενται». Διατύπωση που,έτσι όπως αναφέρεται,  αφήνει κενά ως προς το ποιος τις αναθέτει καθήκοντα...

Προβλέπεται ακόμα ότι η  ΜΙΤ θα μπορεί να δημιουργεί απευθείας σχέσεις με κάθε είδους τουρκικό ή ξένο θεσμό, ίδρυμα, οργάνωση, άτομο ή άτομα και θα εφαρμόζει τις κατάλληλες μεθόδους συντονισμού. (Για το συγκεκριμένο θέμα λέγεται ότι δίδεται νόμιμη εγγύηση στις συνομιλίες με τον Ocalan).

Ανακρίσεις με εντολή Πρωθυπουργού

Την άδεια για την ανάκριση όσον αφορά τον Επικεφαλής της ΜΙΤ θα τη δίνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το νέο νόμο, τυχόν  ένσταση στην απόφαση αυτή θα υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την διεξαγωγή της ανάκρισης θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή και αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση θα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυστηρές ποινές για αποκάλυψη ταυτότητας

Εκείνοι οι οποίοι θα αποκαλύπτουν ή θα δημοσιοποιούν τα μέλη της ΜΙΤ και την ταυτότητα των οικογενειών αυτών θα καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης από 3 έτη μέχρι 7 έτη.

Τεστ αληθείας για προσλήψεις

Τα άτομα τα οποία θα ασκούν καθήκοντα στη ΜΙΤ ή πρόκειται να ασκήσουν καθήκοντα στη ΜΙΤ θα μπορούν να περνούν από τεστ στο μηχάνημα διαπίστωσης αν ψεύδονται.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top