GuidePedia

0
Image



Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Η ''εμπλοκή'' την περασμένη εβδομάδα του προερχόμενου από την Ισπανία super  αναβαθμισμένου καταδρομικού των ΗΠΑ USS Donald Cook  σε επεισόδιο με ελικόπτερο τουρκικής φρεγάτας που παραβίαζε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Αμοργό και η δημοσιοποίηση από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό  φωτογραφιών από τις εργασίες που γίνονται από τάγμα Κατασκευών των ΗΠΑ στην παλιά Ρουμανική βάση Deveselu AIR BASE, αποκάλυψε ότι η <<αντιπυραυλική ομπρέλα >> των ΗΠΑ για την Ευρώπη ανοίγει  μπρος τα μάτια μας την δεύτερη φάση της !



Και αυτό διότι οι προαναφερθείσες τρεις  ''κορυφές''- Ισπανία ,Αιγαίο/Αν. Μεσόγειο και Ρουμανία- μαζί με το ραντάρ που έχει ήδη τοποθετηθεί στην Τουρκία   αλλά και μια  άλλη μελλοντικά στην Πολωνία όπως και η εγκατάστασή άλλων αισθητήρων σε άλλα σημεία-  αποτελούν τα κομβικά στοιχεία της εν λόγω αντιπυραυλικής ασπίδας, για την οποία τόσο μελάνι έχει χυθεί. Ένα καυτό πλέγμα βάσεων και δραστηριοτήτων/περιπολιών που <<κοιτάει>> μεν προς χώρες όπως το Ιράν και γενικά την Μέση Ανατολή , ωστόσο  οι εξελίξεις σε Ουκρανία -Κριμαία κλπ το κάνουν ...πιο καυτό!

Πως  λειτουργεί το σύστημα AEGIS
Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ και εν συνεχεία το ΝΑΤΟ στήνουν την ευρωπαϊκή πτυχή της αντιβαλλιστικής ομπρέλας επειδή φοβούνται μια πυραυλική επίθεση στην Ευρώπη από τις περιοχές που προαναφέραμε. Με τα ραντάρ θα εντοπίζουν την πιθανή εκτόξευση και η αναχαίτιση θα γίνεται από αντιβαλλιστικούς πυραύλους που θα καταστρέφουν την επερχόμενη απειλή στην αρχική , ουσιαστικά, φάση. Η εκτόξευση θα γίνεται είτε από πλοία είτε από τις βάσεις ξηράς (Ρουμανία και μελλοντικά Πολωνία). Η γεωγραφία προσδιορίζει ότι τα πλοία με τα αντιβαλλιστικά συστήματα AEGIS θα είναι σε Αιγαίο και γενικά Αν Μεσόγειο...Εξ ου και η αναφορά στον τίτλο ''στα νερά μας''...



Ας δούμε τα πιο φρέσκα :

- ΠΡΩΤΟΝ,η ΙΣΠΑΝΙΑ: Από τις 11 Φεβρουαρίου που κατέπλευσε στην μεγάλη συμμαχική βάση της Rota στην Ισπανία το πρώτο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Donald Cook DDG 75, τύπου Arleigh Burke των ΗΠΑ με το σύστημα μάχης AEGIS, η βάση αυτή αποτελεί το επιχειρησιακό και υποστηρικτικό κέντρο αλλά και το σημείο εξόρμησης των 4 πλοίων που αποτελούν την <<πλωτή βάση>>της αντιβαλλιστικής ασπίδας .

Η ''NAVSTA Rota'' διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην ισπανική άμυνα όσο και στην συμμαχική καθώς παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη και στρατηγική παρουσία σε όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής των ΗΠΑ, με λιμενικές (3 προβλήτες) και αεροπορικές υποδομές, ανεφοδιασμού, διοικητικής υποστήριξης κλπ.



-ΔΕΥΤΕΡΟΝ , το ΑΙΓΑΙΟ: Από τις 27 Μαρτίου που κατέπλευσε στην Σούδα από την Rota το USS Donald Cook ουσιαστικά άρχισε η επιχειρησιακή αποστολή του στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, έστω και αν η παρθενική του περιπολία στο νέο ρόλο του έχει χαρακτηρισθεί ταξίδι προσαρμογής.Μια διαδικασία με φουλ πρόγραμμα εν πλω αλλά και συμμετοχή στην τριεθνή αεροναυτική άσκησή "Noble Dina 2014" μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο,απ όπου ''έφυγε'' και στις 3 Απριλίου βρέθηκε στο κεντρικό Αιγαίο να ''απειλεί'' ελικόπτερο της τουρκικής φρεγάτας Barbaros που σηκώθηκε χωρίς ειδοποίηση...

Το USS Donald Cook ανήκει στην έκδοση Flight II και από το 2012 τόσο αυτό όσο και τα άλλα 3 είναι εξοπλισμένα με αναβαθμισμένο σύστημα ΑΕGIS BMD 3.6.1 που έχει και τη δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) για το πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας EPAA(European Phased Adaptive Approach).Τα 4 πλοία AEGIS - σαν το Donald Cook- θα κάνουν 4μηνες περιπολίες (κυρίως στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο) και κατά τη διάρκειά τους η βάση της Σουδας θα έχει σημαντικό ρόλο.

-ΤΡΙΤΟΝ, η ΡΟΥΜΑΝΙΑ:
Πριν λίγες ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα μερικές φωτογραφίες από τις εργασίες διαμόρφωσης της εγκαταλελειμένης από το 2003 αεροπορικής βάσης Deveselu AIR BASE, της Ρουμανίας - κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία,- που εκτελούσε το 74ο Κινητό Τάγμα Κατασκευών (NMCB) για την εγκατάσταση υποδομών όπου θα αναπτυχθούν στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Η εγκατάσταση της BMD στο Deveselu γίνεται σε περίπου 430 στρέμματα. Το όλο πλέγμα θα αποτελείται από ραντάρ ελέγχου, το σύστημα διοίκησης και μάχης Aegis, συστήματα επικοινωνιών και πολλές μονάδες εκτόξευσης SM-3 πυραύλων- όλα παρόμοια με αυτά των πλοίων.Η αντι-βαλλιστική πυραυλική άμυνα από την ξηρά της βάσης στην Ρουμανία στηρίζεται σε ένα σύστημα σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο ναυτικό Aegis και χρησιμοποιείται σε αντιτορπιλικά και καταδρομικά.Είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους κατά την πτήση.

Το κόστος της βάσης Deveselu

Η φάση αυτή των εργασιών αφορά βοηθητικές εγκαταστάσεις και μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και την Υφυπουργό κ. Ellen Tauscher το όλο κόστος θα ανέλθει σε 400 εκατομμύρια δολάρια, συν 20 εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να καταβάλλονται ετησίως για τα έξοδα λειτουργίας. Οι δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνουν την τιμή των πυραύλων.Η εγκατάσταση των ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015- το αργότερο. Σε αυτή την φάση περίπου 200 άτομα στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, και πολίτες των εργολάβων εργάζονται στο συγκρότημα Aegis της Ρουμανίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Άμυνας."Η εγκατάσταση εδώ στην Deveselu θα είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην οικοδόμηση συνολικό σύστημα βαλλιστική πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Alexander Vershbow στην συμβολική θεμελίωση προ μηνών.

Σε Τουρκία -Πολωνία


Πρέπει να πούμε ακόμα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τοποθετήσουν ραντάρ ανίχνευσης πέραν της Τουρκίας που ήδη λειτουργεί - και σε άλλες χώρες ενώ είναι σίγουρο ότι η Ουάσιγκτον μέχρι το 2018  και στο πλαίσιο της τρίτης φάσης θα αναπτύξει σύστημα AEGIS  ξηράς στην Πολωνία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top