GuidePedia

0
German government acclamation on Greece

Ευαγγ. Aνάγνωσμα: Ματθ. 18:23-35
Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Απόδοση στη νεοελληνική
Γι΄ αυτό η βασιλεία των ουρανών μοιάζει μ΄ένα βασιλιά, που θέλησε να του αποδώσουν λογαριασμό οι δούλοι του. Μόλις άρχισε να κάνει τον λογαριασμό, του φέρανε κάποιον που όφειλε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Επειδή δεν μπορούσε να τα επιστρέψει, ο κύριός του διέταξε να πουλήσουν τον ίδιο, τη γυναίκα του, τα παιδιά του κι όλα τα υπάρχοντα του και να του δώσουν το ποσό από την πώληση. Ο δούλος τότε έπεσε στα πόδια του, τον προσκυνούσε κι έλεγε: δείξε μου μακροθυμία και θα σου τα δώσω όλα τα χρέη μου πίσω. Τον λυπήθηκε λοιπόν ο κύριος του εκείνον τον δούλο και τον άφησε να φύγει·

του χάρισε μάλιστα και το χρέος.

Βγαίνοντας έξω ο ίδιος δούλος, βρήκε έναν από τους συνδούλους του, που του όφειλε μόνο εκατό δηνάρια· τον έπιασε και τον έσφιγγε να τον πνίξει λέγοντας του: ξόφλησε μου αυτά που μου χρωστάς. Ο σύνδουλός του τότε έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε: δείξε μου μακροθυμία, και θα σου τα ξεπληρώσω. Εκείνος όμως δεν δεχόταν, αλλά πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, ώσπου να ξεπληρώσει ό,τι του χρωστούσε.
Όταν το είδαν αυτό οι σύνδουλοί του, λυπήθηκαν πάρα πολύ, και πήγαν και διηγήθηκαν στον κύριο τους όλα όσα έγιναν. Τότε ο κύριος τον κάλεσε και του λέει: κακέ δούλε, σου χάρισα όλο εκείνο το χρέος, επειδή με παρακάλεσες· δεν έπρεπε κι εσύ να σπλαχνιστείς τον σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σπλαχνίστηκα εσένα; Και οργισμένος τον παρέδωσε στους βασανιστές, ώσπου να ξεπληρώσει όσα του χρωστούσε. Έτσι θα κάνει και σ΄ εσάς ο ουράνιος Πατέρας μου, αν ο καθένας σας δεν συγχωρεί τα παραπτώματα του αδελφού του μ΄ όλη του την καρδιά.

Αυτή είναι, η πολύ γνωστή παραβολή του Κυρίου για τον σκληρόκαρδο δούλο, που ενώ ο ίδιος ευεργετήθηκε από Εκείνον για όσα του χρωστούσε (Γερμανία), δεν έδειξε την ίδια μεγαλοψυχία προς τον δικό του οφειλέτη (Ελλάδα), για χρέη πολύ μικρότερα από τα δικά του.

Η ιστορία της Παραβολής επαναλαμβάνεται, αν στη θέση του πρώτου οφειλέτη βάλουμε την Γερμανία και στη θέση του δεύτερου, την Ελλάδα! Να πως!

Πριν από 60 χρόνια, το 1953, υπογράφηκε στο Λονδίνο η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Και αυτό έγινε τότε, με τη σύμφωνη γνώμη της μικρής Ελλάδας, παρόλο που οι Ναζί την είχαν καταστρέψει ολοσχερώς και είχαν εξοντώσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ενώ της είχαν υπεξαιρέσει αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και είχαν κατακλέψει τις αρχαιότητες της.

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953, η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα «οικονομικού θαύματος», πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:

«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα».

Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες: «Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς».

Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας. Έτσι, η ρημαγμένη Ελλάδα, συμφώνησε μεγαλόψυχα στη διαγραφή του γερμανικού χρέους!

Η ιστορικός Ρόμπεκ Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια.

Κλείνω με την εξής επισήμανση σε ό,τι αφορά τα χρήματα που υποτίθεται πως χρωστάμε στην Γερμανία. Υπάρχουν σε ανοικτή εκκρεμότητα οι πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, για τα οποία η Ελλάδα δεν έχει αποποιηθεί των δικαιωμάτων της, παρόλο που η Γερμανία δεν θέλει να τα καταβάλλει! Είναι έπειτα η συστηματική δράση της Siemens, που διαφθείροντας περαιτέρω με μίζες, το ήδη διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό σύστημα, έβλαψε ποικιλοτρόπως επί δεκαετίες την Ελληνική οικονομία, με  τεράστιες συμβάσεις αμφιβόλου εθνικού συμφέροντος και αντισταθμιστικής αξίας.

Για όλα αυτά, ταιριάζει γάντι η παροιμία: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Για όλα αυτά η Γερμανική κυβέρνηση, που σήμερα πνίγει την Ελλάδα για το υποτιθέμενο χρέος της, δεν είναι τίποτα άλλο, από εκείνον τον υποκριτή και αγνώμονα δούλο της Ευαγγελικής Παραβολής!


Περισσότερα στοιχεία για τη διαγραφή του Γερμανικού χρέους, εδώ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=500332

Deutsche Welle: Η Γερμανία έχει ξεχάσει την ιστορία της
Δίχως τη διαγραφή του χρέους δεν θα είχε υπάρξει το οικονομικό της θαύμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top