GuidePedia

0

Με ένα δεύτερο σοβαρό λάθος επιχειρούν να διορθώσουν οι Αμερικανοί την τραγική μέχρι στιγμής πολιτική που οδήγησε στην απώλεια της Κριμαίας ή τις δύσκολες αποστολές αναλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες; Ο Λευκός Οίκος, τελικά επιβεβαίωσε την παρουσία του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Την επίσκεψη Μπρέναν είχαν καταγγείλει άμεσα ρωσικά ΜΜΕ αλλά οι Αμερικανοί είχαν αρχικά διαψεύσει την πληροφορία.
Του Παντελή Καρύκα
Ο επικεφαλής της CIA προφανώς και, παρά τις επί του προκειμένου διαψεύσεις του Λευκού Οίκου, βρέθηκε στο Κίεβο και είχε επαφές με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, αναζητώντας τρόπο τερματισμού της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Μια, προηγηθείσα δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όμως ξεκαθάρισε το αντικείμενο της επίσκεψης Μπρέναν.
«Οι ΗΠΑ σκέφτονται να ενισχύσουν με οπλισμό την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ρωσόφωνους ενόπλους», αναφέρει η ανακοίνωση. Προφανώς αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, εάν υποτεθεί ότι η Δύση επιθυμεί να προστατεύσει την Ουκρανία, να τη διατηρήσει ως έναν «ουδέτερο χώρο» και όχι να δημιουργήσει ένα νέο ψυχροπολεμικό σύνορο με τη Ρωσία.

Προετοιμάζονται μήπως οι Αμερικανοί για έναν νέο πόλεμο διά αντιπροσώπου (proxy war); Αν ναι, το ρίσκο είναι ιδιαίτερα μεγάλο αυτή τη φορά, καθώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Ουκρανία, αν δε διαλυθεί, θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος, στο οποίο θα κινδυνεύσει να παρασυρθεί ολόκληρη η ανατολική Ευρώπη. Σίγουρα πάντως θα ακρωτηριαστεί, αφού η δυτική πολιτική θα έχει αφήσει μόνο μία επιλογή στη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί, ή για την ακρίβεια το υπουργείο των Εξωτερικών τους, το οποίο εσχάτως δείχνει να κινείται κάπως αυτόνομα, υπό την ηγεσία του «λίγου» Τζον Κέρι, ίσως να θεωρούν ότι ένας τέτοιας μορφής και περιορισμένης έντασης πόλεμος, είναι ό,τι χρειάζεται.
Όπως και στην περίπτωση της Κριμαίας, ο Πούτιν απέδειξε ότι δεν παίζει. Φυσικά τώρα είναι αυτός που πιέζει, μέσω των «αυθορμήτως» εξεγερθέντων Ρώσων της ανατολικής Ουκρανίας. Στόχος δείχνει να είναι μια ομόσπονδη Ουκρανία, όχι νέες προσαρτήσεις. Εναλλακτική λύση όμως δεν φαίνεται να υπάρχει, τέτοια που να εξασφαλίζει εύσχημη οδό απεμπλοκής από το σημερινό αδιέξοδο.
Αυτά τα δεδομένα όμως δεν καθιστούν τη θέση των Ουκρανών ισχυρότερη, ούτε τους εξασφαλίζει, όπως και στην περίπτωση της Κριμαίας, ενεργό στρατιωτική βοήθεια έξωθεν, όχι απλά εξοπλισμό. Γιατί τόσο οι Αμερικανοί, όσο και – πολύ περισσότερο – οι Ευρωπαίοι, δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούν κατά της Ρωσίας προς χάρη της Ουκρανίας, εκτός πια και αν συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα.
Έτσι, η αμερικανική κίνηση ρίχνει απλώς νέο λάδι στη φωτιά, χωρίς να ενισχύει καν επί της ουσίας τους Ουκρανούς, που οδεύουν ως πρόβατο στη σφαγή, απειλώντας παράλληλα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Εκτός αν οι φωστήρες του Κέρι θεωρούν ότι η παραχώρηση μερικών φορητών όπλων μπορεί να αλλάξει τα στρατιωτικά δεδομένα στην περιοχή.
Ή μήπως επιδίωξη είναι η στρατιωτική «υπερεξάπλωση» της Ρωσίας και ο οικονομικός της στραγγαλισμός; Στα χαρτιά το σενάριο μπορεί να υπάρχει, η σημερινή όμως πραγματικότητα πολύ περισσότερο πολύπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση η κλιμάκωση είναι επικίνδυνη και η Μόσχα έδειξε ήδη τη δυσαρέσκειά της, μη διστάζοντας να παρενοχλήσει αμερικανικό πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top