GuidePedia

0


Η πρόσφατη διαρροή της συνομιλίας του Νταβούτογλου με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής της ΜΙΤ, στην οποία συζητούνταν ο προσφορότερος τρόπος πρόκλησης επεισοδίου στη Συρία, το οποίο θα δικαιολογούσε τουρκική εισβολή, είναι πολύ σοβαρότερη από όσο πιθανώς έχει αξιολογηθεί.
Κι αυτό γιατί τυχόν τουρκική εισβολή στη Συρία θα σήμαινε, ουσιαστικά, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία, γεγονός που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή, εδικά τώρα, όπου η Κριμαία έχει ανεβάσει το επίπεδο της έντασης στο ζενίθ.
Οι Τούρκοι σχεδίαζαν ένα επεισόδιο όπως αυτό που σχεδίασε ο Χίτλερ για να εισβάλει στην Πολωνία – ντύνοντας Γερμανούς καταδίκους με πολωνικές στολές και σκοτώνοντάς τους εντός του γερμανικού εδάφους στα γερμανοπολωνικά σύνορα – ή όπως αυτό που σχεδίασε ο Μουσολίνι για να επιτεθεί κατά της Ελλάδας – αποκρούοντας φανταστικές ελληνικές επιθέσεις εντός του αλβανικού εδάφους.
Γιατί όμως η Τουρκία σκόπευε τώρα να ξεκινήσει έναν νέο, άγνωστης κλίμακας, πόλεμο στη Συρία; Στη Συρία, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» αποτελείται κυρίως από δυνάμεις του «Ισλαμικού Μετώπου», το οποίο υποστηρίζεται από τη Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, το «Μέτωπο αλ Νούσρα», που είναι το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Αυτό υποστηρίζεται από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους των χωρών του Περσικού, από το Κατάρ και από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης» (ISIL), την πλέον φανατική ισλαμική οργάνωση, η οποία έχει καταφέρει να ελέγχει με την ωμή βία, μια μεγάλη εδαφική έκταση από τη Φαλούτζα του Ιράκ, μέχρι την ανατολική Συρία.
Εντός του συριακού εδάφους, όπως έχει αναφερθεί ξανά στο «defence-point.gr», βρίσκεται ο τάφος του θεωρούμενου γενάρχη των Οθωμανών, Σουλεϊμάν. Η περιοχή του τάφου έχει χαρακτηριστεί, βάσει διεθνών συνθηκών, τουρκικό έδαφος και ο τάφος φυλάσσεται από τουρκική διμοιρία.
Η περιοχή του τάφου, εδώ και πολλούς μήνες, δεν ελέγχεται από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, αλλά από τους αντάρτες και μάλιστα τους φανατικούς του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Ανατολής». Αξιοποιώντας ακριβώς αυτούς τους φανατικούς και την «απειλή» που υποτίθεται ότι αποτελούν για τον τάφο του Σουλεϊμάν, σχεδίασε η Τουρκία την προβοκάτσια που θα δικαιολογούσε την εισβολή της.
Η τουρκική εισβολή θα είχε ως στόχο την υποστήριξη των ανταρτών του «Ισλαμικού Μετώπου» που η ίδια υποστηρίζει, τόσο κατά του καθεστώτος Άσαντ, καθώς η Τουρκία έχει ενδύσει, για τη ακρίβεια έχει «τζογάρει», ας μας επιτραπεί η έκφραση, στη νίκη των αντικαθεστωτικών στη Συρία, καθώς η κατάρρευση του Άσαντ υπολόγιζε η Άγκυρα ότι θα αύξανε δραματικά την τουρκική επιρροή στη νέα Συρία που θα προέκυπτε.
Το παίγνιο όμως δεν εξελίχθηκε ευχάριστα για τους Τούρκους. Έτσι απέμενε πλέον στην Τουρκία, αν ήθελα να σώσει την παρτίδα, μόνο μια απευθείας ανάμιξη των στρατιωτικών της δυνάμεων στη σύγκρουση, για την δικαιολόγηση της οποίας χρειαζόταν μια αφορμή. Χάρη όμως στη διαρροή της επίμαχης συζήτησης το τουρκικό σχέδιο ανατράπηκε, ολοσχερώς.
Ποιος όμως βρίσκεται πίσω από τη διαρροή; Μια ενδεχόμενη ερμηνεία, όπως διακινείται θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, για ευνόητους λόγους. Άλλη εκδοχή καταδεικνύει κύκλους του τουρκικού στρατού, εχθρικούς προς τον Ερντογάν. Η πιο λογική ερμηνεία βέβαια αφορά τους οπαδούς του ιμάμη Γκιουλέν, σε όλα τα επίπεδα της τουρκικής κρατικής μηχανής, οι οποίοι φαίνεται μετά τον Αλλάχ βάζουν τον πνευματικό τους ηγέτη στον οποίο και υπακούουν τυφλά. Στόχος ήταν να πληγεί ο Ερντογάν, αν και από τη δημοσιοποίηση ωφελήθηκαν κι άλλοι

Όποιος και αν είναι όμως ο ένοχος, η ουσία παραμένει και η ουσία είναι ότι η τελευταία, πραγματικά απελπισμένη, τουρκική κίνηση για να λήξει υπέρ της η παρτίδα του σκληρού πόκερ που παίζεται στην Συρία, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, δεν είχε τα ποσδοκώμενα αποτελέσματα για τη Άγκυρα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top