GuidePedia

0

Την επαναλειτουργία δύο βάσεων που θα επιχειρεί μία πρόσφατα συγκροτηθείσα μονάδα συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών σημάτων (SIGINT: Signal Intelligence) του Βόρειου Στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν ρωσικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι δύο βάσεις βρίσκονται στο Alakurtti, στην περιοχή της χερσονήσου της Κόλα το οποίο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα ρωσο-φιλανδικά σύνορα (μέχρι το 1941 η περιοχή ανήκε στη Φιλανδία), 150 χιλιόμετρα από τη Λευκή Θάλασσα και 300 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Ωκεανό. Σύμφωνα με πηγές του Βόρειου Στόλου στις δύο βάσεις θα εδρεύουν περίπου 3.000 άτομα ειδικευμένα στη συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Οι δύο βάσεις θα παρακολουθούν σε μόνιμη βάση στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές κινήσεις και δραστηριότητες, συλλέγοντας πληροφορίες επ’ ωφελεία διοικήσεων του ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Ας σημειωθεί ότι οι βάσεις στο Alakurtti είχαν απενεργοποιηθεί το 2009 από τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ανατόλι Σερντιούκοφ…
Είναι όμως προφανές ότι λόγω της αυξανόμενης σημασίας της Αρκτικής για τη Ρωσία και του εκκολαπτόμενου ανταγωνισμού μεταξύ πολλών χωρών του βορείου ημισφαιρίου για τον έλεγχο και οικονομική εκμετάλλευση των πόρων της, συν τη γενική απαξία με την οποία αντιμετωπίστηκε ο πρώην υπουργός οδηγώντας τελικά στην αντικατάστασή του από τον Σεργκέι Σοϊγκού, η επαναλειτουργία των βάσεων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τους ρωσικούς σχεδιασμούς.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top