GuidePedia

0

Την ευχαρίστησή του για τη νίκη Ερντογάν, μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν. Για την ακρίβεια, κι αυτό έχει ενδεχομένως τη σημασία του, ο Πούτιν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Ερντογάν και αυτό παρά τις διαφωνίες των δύο χωρών στο θέμα της Συρίας πρωτίστως και της Κριμαίας, δευτερευόντως.
Του Παντελή Καρύκα
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν προχώρησε τυχαία στην κίνηση αυτή, τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή. Η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας και ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται πως, έχοντας κερδίσει την Κριμαία, μπορεί να αφήσει πιο ελεύθερο το πεδίο των διπλωματικών ελιγμών στην Συρία, όπου εξ ορισμού τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για να «πειθαναγκάσει», λόγω απόστασης.

Επίσης, ο Πούτιν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια της Δύσης απέναντι στον Ερντογάν, με βάση το γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων δόγμα, «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», αφού στο πλαίσιο των διπλωματικών του ελιγμών, πάντα σε τακτικό επίπεδο, εξυπηρετείται από το να εμφανίζεται η Ρωσία στα μάτια του Ερντογάν, ως ενδεχόμενο αντιστάθμισμα, σε περίπτωση κλιμάκωσης των σχέσεων Άγκυρας-Δύσης. Και αυτό είναι κάτι που αφορά και την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Το τι μέλλει γενέσθαι δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει με ακρίβεια, ωστόσο, ακόμα και η Ρωσία δεν είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να «παίξει» σε δύο σκακιέρες ταυτόχρονα. Άλλωστε στη διεθνή πολιτική όλα παζαρεύονται και αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top