GuidePedia

0

Έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, από το 2002 οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βλέπει για πρώτη φορά το μέλλον του να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, βρισκόμενος στο στόχαστρο του άλλοτε μέντορά του, Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Λίγους μήνες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, με τις γνωστές σκηνές αγριότητας και αστυνομικής καταστολής που έκαναν το γύρο του κόσμου, τραυματίζοντας σοβαρά την εικόνα του Τούρκου Πρωθυπουργού, νέες διαδηλώσεις ακολούθησαν σε Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις όπου, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνηση, για τις μίζες που φέρονται να λάμβαναν υπουργοί του στενού περιβάλλοντος του Τούρκου πρωθυπουργού, πολίτες ζητούσαν την παραίτησή του.

Ο Ερντογάν τότε κατήγγειλε την έρευνα για διαφθορά και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τις οποίες απέδιδε σε «σκοτεινές συμμαχίες», τις οποίες υποσχόταν ότι θα αποκαλύψει πλήρως.

Ακολούθησαν συλλήψεις γιων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών για σκάνδαλο δωροδοκιών και άλλες ατασθαλίες.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι Μπαρίς Γκιουλέρ, Σαλίχ Κάαν Τσαγλαγιάν και Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ κατηγορήθηκαν επίσης για δωροδοκία.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Αλία Αγάογλου, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασάν, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ντεμίρ, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Ο Ζαράμπ φέρεται να έχει δωροδοκήσει τους γιους των υπουργών.

Εν συνεχεία, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς στο επίκεντρο των ερευνών για διαφθορά βρέθηκαν και οι δύο γιοι του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ και Μπιλάλ Ερντογάν, ενώ το κλίμα έγινε ακόμη πιο ακραίο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνομιλιών του Τούρκου Πρωθυπουργού με το γιο του, όπου φέρεται να ζητά από τον γιο του να να απομακρύνει τεράστια χρηματικά ποσά από το σπίτι του και σπίτια συγγενών τους, αλλά και πώς θα πάρει μεγαλύτερη μίζα στο πλαίσιο επιχειρηματικής συμφωνίας.

Φαίνεται, όμως, πως το πιο ζωτικό κομμάτι των εξελίξεων στην Τουρκία έχει να κάνει με τον «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν–Γκιουλέν.

Ο μεν Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη επιρροής στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια και οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς. Μάλιστα, σε ομιλία του το Σάββατο στο Ορντού του Πόντου, είπε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν, ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη, προς το κράτος, κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερό, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές, που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις, που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».

Τις δηλώσεις ωστόσο του Ερντογάν δεν τις άφησε αναπάντητες ο Γκιουλέν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου, που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες... Όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top