GuidePedia

0

Από την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που έχασε τη ζωή του μετά από τραύμα από βλήμα δακρυγόνου, που τον χτύπησε στο Πάρκο Γκεζί

Του Νίκου Πετρίδη

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να κάνουμε ένα σοβαρό λάθος. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου στην Τουρκία, με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί, με βάση τη δική μας αντίληψη περί πολιτικών συμμαχιών και πρακτικών.
Κι όμως, τα πράγματα στη γειτονική χώρα είναι πολύ διαφορετικά. Μπορεί να είναι απέναντί στον Ερντογάν οι κεμαλιστές του Κιλιτσντάρογλου, οι εθνικιστές του Μπαχτσελί και εσχάτως και οι πιστοί οπαδοί του Γκιουλέν, ταυτόχρονα όμως απέναντι βρίσκονται και χιλιάδες νέοι που διαχέονται οριζόντια σε όλα τα «κλασικά» ιδεολογικοπολιτικά μορφώματα. Είναι οι νέοι που οραματίζονται μια Τουρκία σύγχρονη και δυτική, μια Τουρκία που θα έχει τη μορφή του κέντρου της Κωνσταντινούπολης και όχι των επαρχιών της Ανατολίας.

Όμως από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί, υπήρξε σαφής συμμετοχή και ομάδων που αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτό το «βλέμμα προς τη Δύση» και τις πολιτικές αξίες της. Δε στέκονται μόνο στην καθημερινότητα, στην παιδεία, την ψυχαγωγία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, αλλά υπερασπίζονται και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εθνοτικής τους ταυτότητας.

Έτσι είδαμε να πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις και σε άλλες μορφές αντίδρασης που ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα στο πάρκο Γκεζί πέρσι, ομάδες που έχουν αναφορά σε οργανώσεις Αλεβιτών, Κούρδων, Κιρκασίων, Μαυροθαλασσιτών, Χεμσινλήδων, Αράβων, Ζαζά, Αρμενίων, Λαζών κλπ.

Αυτό το γεγονός άλλαξε τις πρώτες διαθέσεις του συνόλου των αντιδρώντων. Εκεί που ήταν όλοι εναντίον του Ερντογάν, τώρα είναι όλοι εναντίον όλων.
Σχεδόν κανένας δεν αναφέρει ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν που κατέληξε μετά από πολύμηνη νοσηλεία, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ήταν συνειδητοποιημένος Κιρκάσιος στην καταγωγή.
Σχεδόν κανένας δε σημείωσε ότι στην κηδεία του, οι χιλιάδες συμμετέχοντες δεν κρατούσαν ούτε μια τουρκική σημαία, ούτε βέβαια υπήρχε τέτοια πάνω στο φέρετρό του.

Όσον αφορά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το ίδιο βράδυ στο Κουλακσίζ της Κωνσταντινούπολης, εκεί είχαμε αντίδραση οργανωμένης ομάδας που συγκρούστηκε με ομάδα Αλεβιτών, οι οποίοι επέστρεφαν από την κηδεία του 15χρονου.



Ο Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου

Η αστυνομία παρενέβη και τελικά είχαμε το θάνατο ενός 22χρονου από την πρώτη ομάδα. Ήταν ο Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου, από την Αλούτζαρα της Νικοπόλεως Πόντου. Την ευθύνη για τη δολοφονία του ανέλαβε σήμερα αριστερή εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία τόνισε ότι παρενέβη για να προστατεύσει απλούς διαδηλωτές από την επίθεση οργανωμένων οπαδών του Ερντογάν.

Εμείς δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για τη γνησιότητα αυτής της ανάληψης ευθύνης, γιατί στην Τουρκία οι προβοκάτσιες είναι κανόνας διαχρονικός.

Ποιά ήταν η πολιτική ταυτότητα του εκλιπόντος; Μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας στη φωτογραφία που πήραμε από φίλους του και παρουσιάζουμε αποκλειστικά στον Ινφογνώμονα. Στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο το σήμα των Γκρίζων Λύκων.

Είπαμε, στην Τουρκία πλέον είναι όλοι εναντίον όλων. Οψόμεθα…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top