GuidePedia

0

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη βρίσκεται στα σκαριά στην Τουρκία, η οποία προφανώς συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και τον πόλεμο εξουσίας που διεξάγεται ανάμεσα στον Ερντογάν και τους οπαδούς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας γνωμοδότησε υπέρ της προσφυγής του πρώην αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (2008-2010), στρατηγού εν αποστρατεία, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος προσέφυγε υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διετάχθη η σύλληψη και κράτησή του ήταν παράνομες.
Η διαδικασία αυτή οδήγησε στην καταδίκη του σε ισόβια δεσμά, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό η απόφαση να ανοίγει τον δρόμο να αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή της Κωνσταντινούπολης όπου κρατείται.

Στα δεδομένα που συνηγορούν υπέρ αυτού του ενδεχομένου, να προστεθεί και το ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρεται στην αιτιολόγηση της απόφασης από το Δικαστήριο, λέγοντας ότι η τεκμηρίωση της απόφασης δεν δημοσιεύθηκε και δεν δόθηκε η δυνατότητα προσφυγής του κατηγορουμένου στο εφετείο. Κάτι που παραβίασε θεμελιώδες συνταγματικό του δικαίωμα.
Πρόκειται για μια απόφαση, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τους υπόλοιπους 270 κρατούμενους στρατιωτικούς για την υπόθεση «Εργκενεκόν». Αυτό που έχει όμως σημασία στο πολιτικό πεδίο, είναι ότι ο Ερντογάν «το είπε και το έκανε»…


Άρα αναμένεται να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσον βάζει στο παιχνίδι τους κεμαλιστές στρατιωτικούς και κατά πόσον αυτοί αισθάνονται την παρέμβαση Γκιουλέν στα πολιτικά πράγματα ως απειλή χειρότερη από τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον έχει «κοντύνει» πολιτικά…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top