GuidePedia

0

Ο Μακεδών ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών κ.Βενιζέλο: Αφού έχουμε σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφεύγει στα διεθνή δικαστήρια, να τελειώνει αυτή η υπόθεση;
Θα πει κάποιος, σε ποιο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής μας είχαμε επιτυχία, ώστε να απορούμε που απέτυχε ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο;
Το πλέον ενοχλητικό όμως είναι, ότι η κυβέρνηση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα στον ελληνικό λαό, είτε για να τον αποπροσανατολίσει, είτε επειδή και η ίδια δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει. Ο κ. Σαμαράς είχε ανακοινώσει ακόμη και την οριοθέτηση των ΑΟΖ προς όλες τις χώρες, δηλώνοντας μάλιστα πως εστάλη και σχετικό κείμενο στον ΟΗΕ.
Ο υπογραφόμενος τότε -τα γραπτά μένουν- είχε απορήσει, όχι μόνον επειδή καμιά απολύτως επιτυχής συνεννόηση με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες δεν είχε γίνει, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν είχε γνώση και του πλέον απλού γεγονότος, ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα -παρεμβάλλεται η Ιταλία-, και παρ’ όλα αυτά είχε δηλώσει πως και με την Μάλτα θα υπάρξει οριοθέτηση.
Το γεγονός ότι έκτοτε δεν συνέβη τίποτε το θετικό -ούτε καν με την Αίγυπτο, όπου η κυβερνητική αλλαγή είχε δώσει ελπίδες- δικαιώνει την στήλη, αλλά και την ενοχλεί το γεγονός ότι εξακολουθούν οι αισιόδοξες δηλώσεις, ενώ δεν υπάρχει κάτι που να τις δικαιολογεί.
Μετά την επίσκεψή του στην Αλβανία, τον παρελθόντα Φεβρουάριο, ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Ιταλία και την Αλβανία με σκοπό την υπογραφή σύμβασης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο. Και ήταν αισιόδοξος, ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας.
Το διεθνές δίκαιο, στην σύγχρονη εποχή, το επικαλούνται μόνον οι αδύναμοι, που δεν μπορούν να επιβάλουν την αναγνώριση των δίκαιων διεκδικήσεών τους. Όλοι οι άλλοι, το έχουν γραμμένο στα παλαιά τους υποδήματα. Και οι Αλβανοί, τους οποίους έχουμε υποσχεθεί αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε αίτημά τους για ένταξη σε διεθνή οργανισμό χωρίς υποβολή κάποιου όρου, συνεχώς και αμετακλήτως δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν την συμφωνία που υπέγραψαν.
Αφού λοιπόν, έχουμε σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφεύγει στα διεθνή δικαστήρια, να τελειώνει αυτή η υπόθεση; Απεναντίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, όπως μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο, είπε ότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό.
Κατά την τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, κ.κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ευάγγελου Βενιζέλου, που έγινε στα Τίρανα τον περασμένο μήνα, δηλώθηκε ότι για την επίλυση του ζητήματος αυτού θα ενεργοποιηθούν διμερείς επιτροπές, αλλά, μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα αποτέλεσμα.
Οι Αλβανοί είναι αμετάπειστοι. Η Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τους, ως  αντισυνταγματική. Το ότι είναι βέβαιο πως επηρέασαν την απόφαση εξωγενείς παράγοντες -κυρίως οι Τούρκοι, επειδή η ισχύς της θα δημιουργούσε προηγούμενο και στο Καστελόριζο- δεν αλλάζει τα πράγματα. Σημασία έχει ότι η αλβανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της.
Χαρακτηριστική είναι η άποψη του πρώην πρέσβη της Αλβανίας στον ΟΗΕ, κ. Ξενοφών Κρισάφι, ότι δεν πρέπει να «διορθωθεί» η συμφωνία του 2009, αλλά να συζητηθεί μια νέα εξ αρχής. Είναι δε και οξύς στους χαρακτηρισμούς του:
«Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει, δεν βρισκόμαστε στο 1864 όταν κυριαρχούσε η Μεγάλη Ιδέα, ούτε στα 1878, ή στα 1912-13 και ούτε σε συνδιασκέψεις ειρήνης για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ή τον Δεύτερο, όταν η Αλβανία λειτουργούσε ως λάφυρο πολέμου».
Τι πράττει επ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος; Έχει χρόνο να ασχοληθεί, ή τον αφιερώνει στην διατήρηση της οντότητας του κόμματός του;

Υ.Γ. Έγραψα προχθές για τις αναμενόμενες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, να υποχωρήσει ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι πιέσεις γίνονται πλέον και δημοσίως. Ο Αμερικανός καθηγητής και π. αρμόδιος για τα Βαλκάνια, κ. Ντάνιελ Σέργουερ, δήλωσε:
«Για να τελειώνει η διαμάχη με το όνομα θα πρέπει η Ουάσιγκτον να καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο θα πρέπει να ενταχθούν στο NATO», ισχυρίστηκε.
«Η ουκρανική κρίση καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επείγουσα. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία, ότι το NATO επεκτείνεται, όταν και όπου θέλει, χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψη την αντίδραση της Ρωσίας», είπε.
Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνουμε κι άλλο συμβιβασμό, ώστε να δοθεί στα Σκόπια το πράσινο φως.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top