GuidePedia

0

Ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο της Ουκρανίας, αφού διαφαίνονται κάποιες ελπίδες συνεννόησης που θα οδηγήσουν σε ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης και σταδιακής απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Παρά τις συνομιλίες ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπάρακ Ομπάμα, όπου συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, με ίδιο να είναι το αποτέλεσμα μεταξύ και των υπουργών άμυνας των δυο χωρών, Χέιγκελ και Σοϊγκού, η πιο σημαντική εξέλιξη που δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη ρωσική πλευρά, άρα θεωρητικά τουλάχιστον ίσως δείξει ότι την ενδιαφέρει, είναι η αυριανή επίσκεψη της Γιούλια Τιμοσένκο στη Ρωσία, όπου φαίνεται πως θα γίνει δεκτή στο Κρεμλίνο για συνομιλίες…
Αρχικά, καλό θα ήταν να αναμένουμε για να διαπιστώσουμε με ποιους θα συναντηθεί. Αυτό θα είναι μια πρώτη ένδειξη, εάν η Μόσχα επιθυμεί να αξιοποιήσει τη στενή σχέση που είχε αναπτύξει μαζί της και είχε επιτευχθεί μια ισορροπία που να μη δημιουργεί παρατράγουδα.

Η σκέψη όμως είναι απλή. Δεδομένου του – εν μέρει δικαιολογημένου – μίσους της για τον Γιανουκόβιτς, το λογικό θα ήταν να του επιτεθεί. Γνωρίζει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, διότι ο Γιανουκόβιτς ήταν ο άνθρωπος της Μόσχας στο Κίεβο, παρότι στην προσπάθειά του να δείξει ότι προασπίζει τα συμφέροντα των Ουκρανών, προκάλεσε προβλήματα με τους υποστηρικτές του, τη ρωσική κυβέρνηση.
Εν ολίγοις, εάν επιθυμεί να έχει επιτυχία και να της πιστωθεί ότι κατόρθωσε να αποκλιμακώσει μια αρνητική κατάσταση για τα ουκρανικά συμφέροντα που απειλούσε ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, θα πρέπει να εμφανιστεί δείχνοντας ότι σκέπτεται πολιτικά και όχι με ιδιοτέλεια. Εν ολίγοις, θα πρέπει να είναι έτοιμη να ξεχάσει συναισθήματα εκδίκησης και να αποδεχθεί ρύθμιση που θα διασφαλίζει στον Γιανουκόβιτς κάποιας μορφής «ασυλία» από δικαστική – πολιτική δίωξη, την οποία μάλιστα θα κληθεί να «πουλήσει»στην ουκρανική κοινωνία…
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι και η ίδια κατηγορείται για τη συγκέντρωση περιουσίας ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν χρειάζεται καν σε αυτά τα νούμερα να βασανιστούμε για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα περί του νόμιμου ή μη χαρακτήρα αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Είναι επίσης εύσχημο να υποθέσει κανείς, ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν όλες τις αποδείξεις που στην πράξη «εξισώνουν» στην κλίμακα της διαφθοράς την Τιμοσένκο με τον Γιανουκόβιτς.
Κάπου εκεί όμως αρχίζει να ανοίγει θεωρητικά και ο δρόμος κάποιας συνεννόησης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Η διπλωματία μπορεί να βρει τους τρόπους και τις διατυπώσεις ώστε να δώσει εύσχημη υπαναχώρηση και στις δυο πλευρές. Γιανουκόβιτς και Τιμοσένκο μοιράζονται την επιθυμία να μη συνεχιστεί η ενασχόληση όλων με τις παράνομες δραστηριότητες στον τομέα συσσώρευσης πλούτου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο καταλληλότερος για να «συλλάβει» ένα σχέδιο με το οποίο όλοι θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι… Ο ίδιος θα έχει πετύχει σε αυτή την περίπτωση, το να έχει βρει μόνος του τη λύση παρουσιάζοντας ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ως κομπάρσους, δείχνοντας ότι η περιοχή εκεί είναι δικό του «οικόπεδο».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top