GuidePedia

0


Μια φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας μέσα στη Βουλή της Κριμαίας δείχνει τους ένοπλους Ρώσους που έχουν υπό τον έλεγχό τους το κτίριο να παρακολουθούν τους υπαλλήλους που αποχωρούν. Είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και βαρειά οπλισμένοι. Είναι προφανές ότι πρόκειται για Ρώσους οι οποίοι μεθοδικά εκτελούν σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία. Η επέμβαση προκάλεσε ήδη την αμερικανική αντίδραση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε την Ρωσία ότι “οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος”. Ο Ομπάμα εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας εντός της Ουκρανίας χαρακτηρίζοντάς οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση “αποσταθεροποιητική ενέργεια για την περιοχή”.



«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι σχετικά με τις αναφορές για στρατιωτικές κινητοποιήσεις από μέρους της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία» δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος.
Κάθε παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μαζί τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.
Παράλληλα η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ μιλώντας  στους δημοσιογράφους, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία.




Κάθε στρατιωτική κινητοποίηση στην Κριμαία είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες συνθήκες που είχουν υπογραφτεί μεταξύ της Μόσχας με την Ουκρανία και αφορούν την πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Βιτάλι Τσάρκιν, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.



Το Κίεβο προσπαθεί να κρατήσει “ψηλά τους τόνους” μιλώντας ανοιχτά για ρωσική στρατιωτική επέμβαση με την Μόσχα να κινείται στρατιωτικά πολύ έντονα αλλά την ίδια ώρα να επιμένει ότι πρόκειται για κινήσεις που γίνονται για λόγους ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρωσικές ΕΔ μπορούν να συντρίψουν ενδεχόμενη στρατιωτική αντίδραση των Ουκρανών. Το ζήτημα είναι τι αντιδράσεις θα προκαλέσει απο τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα μια στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας.





Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι έχει συμφωνηθεί , αν έχει συμφωνηθεί κάτι για την τύχη της Ουκρανίας. Το σενάριο που θέλει τον διαμελισμό της με την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας “σέρνεται” από την κορύφωση της κρίσης κυρίως από τα δυτικά ΜΜΕ. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη αν πράγματι υπάρχει η συγκατάθεση της Μόσχας για την υλοποίησή του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top