GuidePedia

0

Εδώ και μέρες η νέα ουκρανική «κυβέρνηση» διατείνεται και τα δυτικά ΜΜΕ, ακρίτως αναπαράγουν την άποψη, ότι η Ρωσία ουσιαστικά εισέβαλε στην Κριμαία, με 16.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων.
Η πραγματικότητα φαίνεται όμως να είναι διαφορετική αφού, πρώτον τα στρατεύματα αυτά σταθμεύουν στην Κριμαία, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή πριν ακόμα από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 1997, η οποία μάλιστα δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα, να αναπτύσσει έως 25.000 άνδρες στη χερσόνησο.
Η Ρωσία απάντησε σε όλες αυτές τις ανακρίβειες που αναπαράγονται μέσω του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος υπενθύμισε την εν λόγω συμφωνία και το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να στείλει στην Κριμαία, επιπλέον 9.000 άνδρες της.
Οι δε 16.000 Ρώσοι «εισβολείς», όπως ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος, προέρχονται από το προσωπικού του Στόλου Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος, το 1991, μοιράστηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη Ρωσία να λαμβάνει το 80% των πλοίων, πληρώνοντας όμως, παράλληλα, 526 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία ως αποζημίωση.

Η Ρωσία, έκτοτε, καταβάλει, κάθε χρόνο, σχεδόν 100 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία ως δικαιώματα χρήσης των χωρικών της υδάτων. Η συμφωνία αυτή είχε, αρχικά, δεκαετή διάρκεια, αλλά η ισχύ της επεκτάθηκε για 25 ακόμα έτη.
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη Ρωσία να αναπτύσσει, σε ουκρανικό έδαφος, έως 25.000 άνδρες της, 24 συστήματα πυροβολικού, διαμετρήματος κάτω των 100mm, 132 άρματα και τεθωρακισμένα και 22 πολεμικά αεροσκάφη.
Αυτή τη στιγμή στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης σταθμεύουν οι εξής ρωσικές δυνάμεις : η 30η Μεραρχία Πλοίων Επιφανείας, με ναυαρχίδα το καταδρομικό «Moskva», η 197η Ταξιαρχία Αποβατικών Σκαφών, η 41η Ταξιαρχία Πυραυλακάτων, δύο συμβατικά υποβρύχια, τέσσερα ανθυποβρυχιακά και τέσσερα ναρκοθηρευτικά σκάφη, τρία πλοία επιτήρησης και μερικά υδρογραφικά σκάφη.
Επίσης, στην Κριμαία υπάρχουν δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις και σταθμεύουν ένα αντιαεροπορικό σύνταγμα και η 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, δυνάμεως, η τελευταία, 2.000 ανδρών, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος, αν και οι δηλώσεις του δεν φαίνεται να ελήφθησαν σοβαρά στη Δύση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top