GuidePedia

0

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros” συνοδεία μίας φρεγάτας και μίας κορβέτας της Άγκυρας και δύο ακόμη πλοίων βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά του νησιού και διεξάγει παράνομα σεισμικές έρευνες τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους και συζητά πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει από κράτος «κοινότητα» μέσω ενός σχεδίου «Ανάν», κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Τουρκίας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλος δέχεται στο γραφείο του τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.
Εξαντλήθηκε η πολιτική βούληση του κ. Αναστασιάδη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διάβημα που έκανε προ ημερών προς τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες παραβιάσεις εντός της ΑΟΖ που έκανε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros”.
Αυτή την ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το ερευνητικό σκάφος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να εγείρει θέμα αμφισβήτησης της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός αυτής, μερικά μίλια από τη χερσόνησο Άκαμα και κάνει σεισμικές έρευνες έχοντας στο πλάι του τα δύο συνοδευτικά πλοία, αλλά και δύο πολεμικά.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μία φρεγάτα και μία κορβέτα. Πιθανόν να πρόκειται για ένα από τα δύο πολεμικά που εκδίωξαν από την Κυπριακή ΑΟΖ το Νορβηγικό σκάφος προς ημερών, όταν αυτό έκανε έρευνες λίγο πάνω από το «οικόπεδο 12».
Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί μόνο το «οικόπεδο 12», αλλά ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού όπου βρίσκεται τώρα το “Barbaros”. Κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διανοηθεί συνένωση Ελληνικής (από το Καστελόριζο) και της Κυπριακής ΑΟΖ σε μία περίοδο που το ενεργειακό «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει… ανοίξει.
Αυτοί που δεν «παίζουν» όμως είναι πρωτίστως η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, καθώς ο Πρόεδρος της είναι απορροφημένος στη λύση του Κυπριακού στη βάση ενός «σχεδίου Ανάν» που αγγίζει τα όρια της προδοσίας, δίδοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να διεκδικεί τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ που κρύβουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ο κ. Ανταστασιάδης πίστεψε στις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ πώς θα «μαζέψουν» την Τουρκία και δεν θα κάνει παραβιάσεις μέχρι τουλάχιστον να μπορέσουν όλοι μαζί να «ενταφιάσουν» την Κυπριακή Δημοκρατία. Αμ δε. Δεν καταλαβαίνουν από τέτοια οι Τούρκοι.
Και το ερώτημα είναι: Γιατί δεν σηκώνεται αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης, όπως είχε πει στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής; Τι περιμένει;
Με τη στάση νομιμοποιεί τη συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία, όταν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν ξεκάθαρα πώς το φυσικό αέριο θα μοιρασθεί στα δύο, θα διοχετευθεί από την Τουρκία στην Ε.Ε. μέσω αγωγού και δεν μπορεί κανείς από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να διανοηθεί λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των Κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
Τι διαπραγματεύεται άραγε ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Βενιζέλος που δέχεται αύριο τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή  Κουντρέτ Οζερσάι στο γραφείο του; Η απάντηση είναι, τίποτα. Απλά επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που τους έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και σε κάθε περίπτωση συνιστά εθνική ήττα, εθνική προδοσία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top