GuidePedia

0

Απίστευτη πρόκληση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: «Το Princess μπήκε σε ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας»
Επιβεβαιώνει το επεισόδιο ο Φωτίου: «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες καταγγελίες»
Για φραστική παρενόχληση κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης
Το υπό νορβηγική σημαία σκάφος διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ
Η τουρκική φρεγάτα Giresun συνοδεύει το… γνωστό μας Barbaros.
Καταδίωξη του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess από τουρκική φρεγάτα έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο των ενόπλων Δυνάμεων, καθότι το σκάφος -όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά- μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «Princess» διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ και καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα «Giresun», η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Barbaros», το οποίο διεξάγει τις δικές του έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από τον Δεκέμβριο, μπαίνοντας συχνά και στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο ‘’Princess’’, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας ‘’Giresun’’, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23. 50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Υπουργός Αμυνας: Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες καταγγελίες
Σε δηλώσεις του ο Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε ότι το νορβηγικό πλοίο παρενοχλήθηκε απο την τουρκική φρεγάτα τονίζοντας πως τέτοια επεισόδια συμβαίνουν συχνά. Επισήμανε ότι εντός της ημέρας θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται απο το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα απο απειλές και προκλήσεις να δημιουργεί ένταση στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός. Η καλύτερη απάντηση, είπε, ειναι η υλοποίηση των σχεδιασμών όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο. Ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ομπρέλλας ενεργειακής ασφάλειας».

Υπουργός Εξωτερικών: Φραστική η «παρενόχληση» από την τουρκική φρέγατα
Φραστική ήταν η παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, βορείως των δυο οικοπέδων όπου δραστηριοποιείται η γαλλική εταιρεία Total, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το περιστατικό παρακολουθούσαν οι κυπριακές Αρχές, οι οποίες ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το σκάφος της Total. Το τουρκικό πλοίο, πρόσθεσε, δια ασυρμάτου κάλεσε το πλοίο της Total να εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβληματίσει, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όσο και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν.

Νωρίτερα...
Διαψεύδει το επεισόδιο η κυπριακή κυβέρνηση


«Ουδεμία παρενόχληση υπήρξε», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, επικαλούμενος ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Η τουρκική φρεγάτα, είπε, δεν παρενόχλησε το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι για το επεισόδιο ρωτήθηκε ο ίδιος ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τέτοιο επεισόδιο δεν έγινε. Το μόνο που υπάρχει, είπε, είναι τρικυμία.

Πριν λίγο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα αναφέροντας στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά όλα τα δεδομένα και θα προβεί εντός της ημέρας σε ανακοίνωση σε σχέση με το θέμα του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top