GuidePedia

0

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη της χώρας για άλλη μια φορά. Και δεν φαίνεται να είναι η τελευταία. Από τη στιγμή που εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δε θα αποδειχτεί πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη, αναφέρει το σημερινό editorial του Bloomberg.
Το 2010, η Ελλάδα πήρε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία. Δανείστηκε χρήματα σε αντάλλαγμα δημοσιονομικής λιτότητας, ωστόσο τα χρέη της δεν μειώθηκαν, άλλωστε οι δανειστές αντιδρούν και μόνο στο σενάριο της διαγραφής. Οι αναλυτές από νωρίς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αφού την επιβάρυνση του τεράστιου προγράμματος επωμίστηκαν σχεδόν εξ'ολοκλήρου οι φορολογούμενοι και κάτι τέτοιο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο, ενώ θα έπρεπε και οι δανειστές να υποστούν απώλειες.
Από τότε υπήρξε μια περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και μείωση των επιτοκίων, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ως αποτέλεσμα, το χρέος στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα ανέρχεται σε περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και είναι σαφώς μη βιώσιμο.
Η νέα υπό συζήτηση συμφωνία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Bloomberg News, θα επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων περαιτέρω, στα 50 χρόνια από 30, και θα μειώσει το επιτόκιο που καταβάλλεται κατά 0,5%. Ένα άλλο δάνειο διάσωσης, €15 δισεκατομμυρίων, φαίνεται επίσης πιθανό.
Για το Bloomberg, η αριθμητική εξακολουθεί να αποτυγχάνει επειδή η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν. Οι Έλληνες κατέληξαν να μισούν την τρόικα (και κυρίως τη Γερμανία, οι απόψεις της οποίας έχουν μεγάλη βαρύτητα), κατηγορώντας τα μέλη της όσο και τους ηγέτες τους για μια παρατεταμένη κατάθλιψη που έχει αφήσει το 60% των νέων Ελλήνων άνεργους. Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική φέτος, για πρώτη φορά από το 2007, όμως η τρέχουσα προσέγγιση λιτότητας και η ταλαιπωρία που προέρχεται από αυτή, θα πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι εύθραυστος. Χωρίς τη μείωση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι πιο επιτυχημένο από το προηγούμενο.
Από τη μεριά της η τρόικα, έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που η τρόικα απαιτεί - όπως η κατάργηση των νόμων που προστατεύουν τα επαγγέλματα, η στρέβλωση των τιμών και η δυσκολία απόλυσης των μη παραγωγικών δημόσιων υπαλλήλων - θα ήταν καλές για τη χώρα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών που απαιτείται για να θεσπιστούν τέτοιες σαρωτικές αλλαγές έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό. Ένα μέτρο ρητής άφεση του χρέους, ακόμη και τώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αλλάξει αυτό.
Οι επενδυτές, προς το παρόν, δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί έξω από τη ζώνη του ευρώ, έτσι ώστε η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι θλιβερό, αναφέρει το Bloomberg. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται διαγραφή χρέους - και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top