GuidePedia

0


Η Βοσνία - Εζεργοβίνη στις φλόγες
Προάγγελος ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού τύπου, η ΕΕ προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην Βοσνία –Εζεργοβίνη. Στο θέμα αυτό παρενέβη ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στην χώρα Βαλεντίν Ίνζκο ο οποίος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αποστείλουν στρατεύματα τα οποία θα εισέλθουν στην χώρα αν συνεχιστούν οι μεγάλες ταραχές που προφανώς συγκλονίζουν την χώρα!
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, η οποία αποτελεί μέρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες έχουν πολιτική χροιά.

Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Vucic διαβεβαίωσε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί τις εξωτερικές παρεμβάσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ως χώρα (η Σερβία) που έχει την ευθύνη μίας εκ των τριών πλευρών της συμφωνίας του Ντέιτον!

Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, συνεχίζονται για 5η ημέρα, με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων στην πόλη της Τούζλα που ταχύτατα επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Διαμαρτυρίες διαδηλωτών υπάρχουν στην Τούζλα, Ζένιτσα, Σαράγεβο και σε άλλες πόλεις οι οποίες εκφυλίστηκαν γρήγορα σε συγκρούσεις και έφοδο προς τα διοικητικά κτίρια.

Δηλαδή έχουμε την επανάληψη του σεναρίου της γειτονικής Ουκρανίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα του σερβικού τμήματος της χώρας, ήταν απόλυτα ειρηνικές.

Σε άλλες πόλεις μέσα σε 5 ημέρες ταραχών υπήρξαν τουλάχιστον 348 τραυματίες, εκ των οποίων 187 ήταν αστυνομικοί.

Στην πρωτεύουσα, Σαράγεβο, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, και μόνο η χρησιμοποίηση πλαστικών σφαιρών από καουτσούκ, κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης δεν επέτρεψαν το πλήθος να καταλάβει το κτίριο.

Στην Τούζλα οι διαδηλωτές κατέλαβαν και έβαλαν φωτιά στο κτίριο της τοπικής διοίκησης και των δικαστηρίων. Στην Zenica έριξαν τα κυβερνητικά αυτοκίνητα στο ποτάμι και στην πόλη Μπρτσκο κρατήθηκε όμηρος για κάποιο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος.

Σχόλιο: Η ΕΕ θυμήθηκε μετά το 1995 ότι η Βοσνία – Εζεργοβίνη βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η απειλή της επέμβασης στην χώρα ευρωπαϊκών δυνάμεων, βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετη την Σερβία «με τους φίλους της» πιθανόν την Ρωσία, αναμοχλεύοντας παλαιά μίση και πάθη, σε μία χώρα που χύθηκε άφθονο αίμα.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η φτώχια και η ανέχεια σε συνδυασμό με «πολλούς» και διαφορετικούς παραγόντες έχει πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην χώρα.
Το εφιαλτικό σενάριο «προβλέπει» την Β-Ε να αποτελεί την αποκαλούμενη «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων, επεκτείνοντας τις φλόγες και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.
Πρώτος στόχος η ΠΓΔΜ με του αλβανοφώνους να αναμένουν με το «όπλο παρά πόδα» λόγω διαφωνιών με την κυβέρνηση των Σκοπίων σε πολλά ζητήματα που είναι ήδη γνωστά. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό το Κόσοβο απλά επιβεβαιώνει στο ίδιο σενάριο με την Β. Μιτρόβιτσα να αποτελεί την αφορμή διένεξης Σέρβων και Αλβανών λόγω δημοτικών εκλογών.
Απλά υπενθυμίζεται η ρύση του Αγίου πατροκοσμά
««Ἂν ὁ πόλεμος πιαστῆ ἀπὸ κάτω, λίγα θὰ πάθετε· ἂν πιαστῆ ἀπὸ πάνω, θὰ καταστραφῆτε».

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top