GuidePedia

0


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την "αφωνία" της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η Κοινωνία Αξιών αναφέρει σε κείμενο του υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα:

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ραγδαίες, καθόσον φαίνεται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε μία συμφωνία κάποιας παραλλαγής του «ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ». Η εκκωφαντική σιωπή της Ελληνικής Κυβέρνησης μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις προκαλεί «ανεξήγητη» απορία.

Μας λυπεί η απουσία του ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου, ο οποίος φαίνεται απορροφημένος από άλλα «σοβαρότερα θέματα», όπως αυτό της… ανασύστασης του καταρρέοντας κόμματος του.

Λυπούμεθα, όμως, ακόμα περισσότερο, διότι δεν ακούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό μία έστω κατ’ αρχήν δήλωση, η οποία θα τονίσει το ισχυρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως και θα επαναβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδος, ως εγγυήτριας δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως εθνικού κέντρου. Από αυτή την παράξενη σιωπή δυστυχώς δεν εξαιρούνται ούτε τα πολιτικά κόμματα, εκτός και εντός Κοινοβουλίου!

Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα, καθόσον είναι ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής του 40% της επικράτειας ενός ανεξαρτήτου Κράτους, μέλους του ΟΗΕ, από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει την παγίωση τετελεσμένων. Πιστεύουμε ότι, το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την παθητική της στάση και να ασκήσει μία ενεργητική πολιτική, που θα στηρίξει ουσιαστικά τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και του Προέδρου της κ. Αναστασιάδη.

Η οικονομική περιδίνηση, στην οποία έχουμε περιέλθει, και η προκληθείσα εσωστρέφεια, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατάσταση αδράνειας, στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, ιδιαίτερα σε ένα υψηλής προτεραιότητας εθνικό θέμα, αλλά ούτε και την αδιαφορία της κοινώς γνώμης.
Η «κοινωνία αξιών» καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τον ρόλο που απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως Εγγυήτριας Δύναμης και εθνικού κέντρου, και να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για την στρατηγική (αν τελικά… έχει) που θα ακολουθήσει για να στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της αρχής της κυριαρχίας, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τέλος με πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού-Κοινοτικού
κεκτημένου.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top