GuidePedia

0

Μετά την πολύ ισχυρή, στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, αντίδραση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας HQ-9, η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας την τελική απόφαση ώστε αυτή να ληφθεί υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή νέων, τροποποιημένων προσφορών από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές επεκτάθηκε για τις 30 Απριλίου 2014 ενδεχομένως διαπιστώνοντας την απουσία σχετικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τρόπο παρέχεται στις αμερικανικές Lockheed Martin και Raytheon (Patriot) και στη γαλλο-ιταλική Eurosam (SAMP/T) να βελτιώσουν τις προσφορές τους ώστε να υπερισχύσουν αυτής της κινεζικής China’s Precision Machinery Import and Export Corp. (CPMIEC) με την οποία η τουρκική αρχή εξοπλισμών (SSM) βρίσκεται σε συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την επιλογή της να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη CPMIEC τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά στη συνέχεια λόγω των ισχυρών αντιδράσεων και πιέσεων από το NATO ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και ότι οι δυτικοί προμηθευτές θα μπορούσαν να υποβάλλουν νέες προσφορές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.
Επιπρόσθετα, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου François Hollande στην Τουρκία, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Jean-Yves Le Drian που τον συνόδευε, συναντήθηκε με τον Murad Bayar, επικεφαλής της SSM και συζήτησαν για το πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται οι Γάλλοι να επιδιώξουν να… αρπάξουν το συμβόλαιο, αφού το τελευταίο διάστημα ο Ολάντ και οι υπουργοί τουπαρουσάζουν πολύ μεγάλη κινητικότητα στην ενεργό προώθηση των γαλλικών εξοπλιστικών προϊόντων.
Με βάση δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής ειδησεογραφικής δικτυακής πύλης Hürriyet Daily News αξιωματούχοι της Eurosam και της Raytheon έχουν περιοδικές επαφές με τη SSM αλλά σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που είναι γνώστης των εξελίξεων, τυχόν προσφορές που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τη CPMIEC αποτύχουν πριν τις 30 Απριλίου 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο Τούρκο αξιωματούχο, το ζήτημα περιλαμβάνεται και στην ατζέντα των συζητήσεων κατά την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Abdullah Gül στην Ιταλία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το άρθρο της Hürriyet Daily News καταλήγει με την επισήμανση ότι από τον Φεβρουάριο του 2013 η CPMIEC περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών λόγω μη συμμόρφωσης στους κανόνες διασποράς οπλικών τεχνολογιών και ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ μόλις τον περασμένο μήνα κύρωσε διάταξη με την οποία απαγορεύεται η διάθεση πόρων του οικονομικού έτους 2014 για την ολοκλήρωση κινεζικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας σε αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας.
Είναι προφανές ότι με την επέκταση της προθεσμίας υποβολής τροποποιημένων προσφορών η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την κατάθεση ή ακόμα και την μη κατάθεσή τους ώστε να «τεκμηριώσει» την επιλογή του κινεζικού συστήματος. Μη κατάθεση προσφορών θα ερμηνευθεί ως άρνηση από τους δυτικούς προμηθευτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκμεταλλευόμενοι τη δεύτερη ευκαιρία που «μεγαλόψυχα» και στο όνομα της «συμμαχικής αλληλεγγύης» έδωσε η Τουρκία, ενώ τυχόν κατάθεση τους θα διευκολύνει την Τουρκία να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους από την Κίνα επικαλούμενη την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών.
Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει από τις σελίδες του «defence-point.gr» τα προβλήματα ολοκλήρωσης των κινεζικών συστημάτων αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας στο ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών τουρκικό ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας ήταν εκ των προτέρων γνωστά. Όμως η τουρκική επιλογή πέρα από την καθόλου ευκαταφρόνητη οικονομική διάσταση (το χαμηλότερο κόστος του κινεζικού συστήματος) έχει ως κύριο κίνητρο τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην κινεζική πυραυλική τεχνολογία.

Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν οι τουρκικοί ελιγμοί τελικά θα ευοδωθούν καθώς και οι Γάλλοι-Ιταλοί είναι προφανές ότι έχουν αναβιβάσει το ζήτημα σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top