GuidePedia

0

Η σημερινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο πραγματοποιείται με φόντο την αυξανόμενη πολιτική ένταση στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον τούρκο πρωθυπουργό για αντιδημοκρατικούς χειρισμούς.
H Τουρκία κινείται στους ρυθμούς των περιφερειακών εκλογών της 30ης Μαρτίου, στις οποίες διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την εκλογή των νέων δημάρχων και περιφερειακών διοικήσεων, όπως επισημαίνουν τούρκοι σχολιαστές. Πρόκειται για μία πολιτική δοκιμασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει αν ο τούρκος πρωθυπουργός διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ ώστε να θέσει το καλοκαίρι υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
Την σημασία των περιφερειακών εκλογών στην Τουρκία υπογράμμισε στην DW και ο Γκύντερ Ζόιφερτ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας από το Ινστιτούτο Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Αν το κυβερνητικό κόμμα χάσει πολλές ψήφους, ενδέχεται να οδηγηθεί σε διάσπαση. Είναι ακόμη πιθανό να ιδρυθούν νέα κόμματα ή να αποσυρθεί ο Ερντογάν. Η έκβαση των περιφερειακών εκλογών θα έχει μεγάλη σημασία».

Πιστός στη γραμμή της θεωρίας συνομωσίας

Ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών που φέρονται να ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 19χρονο φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ Ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών που φέρονται να ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 19χρονο φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ
Την ώρα που επικριτικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης προβλέπουν σοβαρές απώλειες για το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού (AKP), οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο σκιαγραφούν μία αισθητά ευνοϊκότερη εικόνα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος αντικρούει τις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησής του, επιχειρώντας να τις παρουσιάσει σαν συνομωσία του κινήματος του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Την ίδια γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει ο τούρκος πρωθυπουργός και κατά τη σημερινή συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Διπλωμάτες και παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η στρατηγική αναμένεται να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη και σκεπτικισμό στο Βερολίνο. Ο Σαχίν Αλπάι, πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, εκτιμά ότι η Ά. Μέρκελ δεν θα συμμεριστεί τις θεωρίες συνομωσίας του Τ. Ερντογάν. Άλλωστε η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού στις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων η αναγκαστική μετάθεση χιλιάδων αστυνομικών- προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ.
Ωστόσο, το σκάνδαλο διαφθοράς δεν είναι το μόνο γεγονός που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα, ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών που φέρονται να ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 19χρονο φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ στο Εσκισεχίρ της δυτικής Τουρκίας πέρυσι, την περίοδο των έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με επίκεντρο το Πάρκο Γκεζί και την Πλατεία Ταξίμ στην Κων/πολη. Ο νεαρός φοιτητής είναι το ένα από τα έξι θύματα των ταραχών, τις οποίες επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσει ως έργο πλιατσικολόγων.
Επιπλέον, εντάσεις προκαλεί και ένας νέος νόμος για το ίντερνετ, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί με τη βοήθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας εντός της εβδομάδας και προβλέπει το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που λειτουργούν χωρίς δικαστική απόφαση και δίχως να έχουν λάβει προηγουμένως την έγκριση της κυβέρνησης. Ως επίσημη αιτιολογία για το νέο νόμο προβάλλεται η ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα της προσωπικότητας στο διαδίκτυο. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, αντιθέτως, κάνει λόγο για «διαδικτυακό πραξικόπημα» σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν καταλαμβάνεται από πανικό ενόψει των εκλογών και δεδομένων των χαμηλών ποσοστών που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.

Επίκειται σύγκρουση Ερντογάν-Γκιούλ;

«Ο Ερντογάν δεν έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με μία τόσο άσχημη κατάσταση όσο σήμερα. Η υποστήριξη προς το πρόσωπό του δεν φθίνει μόνο εσωπολιτικά αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπου είχε πέρυσι κάθε άλλο παρά επιτυχία. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τώρα και οι οικονομικές δυσκολίες. Θα φανεί πόσο μεγάλη είναι η πολιτική του ευστροφία και αντίληψη στην προσπάθειά του να βρει μία διέξοδο από αυτήν την κατάσταση», εκτιμά ο Γκύντερ Ζόιφερτ.
Οι πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία φέρνουν σταδιακά στο επίκεντρο το πρόσωπο του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ. Το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία, κάλεσε τη Δευτέρα τον τούρκο πρόεδρο να βάλει φραγμό στις ενέργειες της κυβέρνησης, ασκώντας βέτο στον αμφιλεγόμενο νόμο για το ίντερνετ. Ο τούρκος πρόεδρος, γνωστός για τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα, έχει αποφύγει μέχρι αυτήν την ώρα την ανοιχτή σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο πιθανολογείται ότι αυτή θα καταστεί αργά η γρήγορα αναπόφευκτη.
Thomas Seibert / Άρης Καλτιριμτζής
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top