GuidePedia

0


Ξαφνικός θάνατος για δύο (εθνικά θέματα)! Τα σημαντικότερα! Ο αυτοσυστηνόμενος" (δις ) και ως "αναπληρωτής πρωθυπουργός" και υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Ε. Βενιζέλος ταξιδεύει στα Σκόπια, στο πρώτο ταξίδι Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην χώρα που σφετερίστηκε το όνομα, την ιστορία και βέβαια εποφθαλμιά την ελληνική Μακεδονία! Ο Βενιζέλος θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια. Αυτό -ιστορική ειρωνεία- γίνεται κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, του πολιτικού που όσο κανένας συνέδεσε το όνομά του με την μάχη που δόθηκε το 1992-1993 (ήταν τότε υπουργός εξωτερικών) να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", και μάλιστα έριξε και την ίδια την κυβέρνησή του για τον λόγο αυτό. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στα Σκόπια, το ζήτημα της ονομασίας αναμένεται να κυριαρχήσει στην επίσκεψη Βενιζέλου.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν πως όλα ξεκίνησαν μετά την από πρόσκληση του Τζον Κέρι και την επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις 16-17 Ιανουαρίου, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άσκησε διακριτικές αλλά σαφείς πιέσεις να κλειστεί το κυπριακό, αλλά και το ζήτημα του ονόματος με τα Σκόπια. ''Τώρα είναι οι κατάλληλες συνθήκες'', φέρεται να είπε ο Κέρι στον Βενιζέλο. Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους στο ελληνικό ΥΠΕΞ, επιπρόσθετα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών απαίτησε από τον Έλληνα ομόλογό του ''συντονισμό'' της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, και στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει μέσα στο Μαξίμου προς τον πρωθυπουργό, να πάρει στα δικά του χέρια τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής περιορίζοντας την προσωπική διπλωματία Βενιζέλου, δεν γνωρίζουμε αν έχουν εισακουστεί. Το ερώτημα είναι εκ των ων ουκ άνευ: Ετοιμάζεται ακαριαίος ''θάνατος'' σε κυπριακό και σκοπιανό, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν. Παρά τις μνημονιακές κυβιστήσεις αυτής της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού προσωπικά, επιμένουμε να εμπιστευόμαστε τον Αντώνη Σαμαρά λίγο περισσότερο από κάποιους άλλους, που έχει βάλει δίπλα του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top