GuidePedia

0

Η συμβατική σοφία θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν επιλέξει να επιδιώξουν τη διπλωματική συνεννόηση με τους Ιρανούς, καθώς η σημερινή ηγεσία της χώρας, υπό τον Μπάρακ Ομπάμα, δείχνει σημαντικά «κουρασμένη» από τις περιπέτειες των ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η ίδια αντίληψη, θέλει τους Ισραηλινούς να είναι πολύ επιφυλακτική, να μη λείπουν σκληρά λόγια από ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, όπως η αναφορά του πρωθυπουργού Νετανιάχου στον νέο πρόεδρο του Ιράν, τον Χασάν Ρουχανί, τον οποίον αποκάλεσε «λύκο με ένδυμα προβάτου».
Όμως, παρά τη δημόσια στάση και την ανυπαρξία επισήμων επαφών (στο παρασκήνιο έχουν συναντηθεί αξιωματούχοι και έχουν συζητήσει ενδιαφέροντα πράγματα…) ο πολύ προσεκτικός διπλωματικός παρατηρητής βλέπει ότι δεν είναι όλα όπως πριν.
Αυτό που έχει εντυπωσιάσει τους αναλυτές είναι όσα συνέβησαν στο πρόσφατο συνέδριο για θέματα διεθνούς ασφαλείας στο Μόναχο, όπου συνέβη το κάτωθι χαρακτηριστικό: Ήταν 2 Φεβρουαρίου και στο πάνελ ήταν προσκεκλημένος ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το συνέδριο όμως παρακολουθούσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν…

Η συνήθης πρακτική για τους Ισραηλινούς και Ιρανούς είναι η επιδεικτική αποχώρηση, όπως άλλωστε συνέβη πριν τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Χασάν Ρουχανί από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, ο Μοσέ Γιααλόν, όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά κάθισε στην πρώτη σειρά, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον Ιρανό υπουργό και παρακολούθησε με έκδηλο ενδιαφέρον τη συζήτηση (στη φωτογραφία – πάνω – στην άκρη της πρώτης σειράς ο Ισραηλινός υπουργός, στο πάνελ ο Ιρανός).Η πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμενε στην αίθουσα χωρίς να το έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το ζητούμενο είναι βέβαια να διακρίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει, τα κίνητρα πίσω από αυτή την ενέργεια.
Μια ερμηνεία είναι ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να απαντήσουν σε προηγούμενη κίνηση καλής θέλησης από τους Ιρανούς το διάστημα 18-19 Ιανουαρίου σε συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ φερόμενα ως «μετριοπαθή» αραβικά καθεστώτα μποϋκοτάρισαν το συνέδριο λόγω παρουσίας ισραηλινής αντιπροσωπείας υπό υπουργό, οι Ιρανοί παρέμειναν στην αίθουσα όταν μίλησε ο Σιλβάν Σαλόμ (υπουργός Υδάτων και Ενέργειας).
Οι περισσότεροι έκατσαν στη «γαλαρία», όμως έκατσαν… Επίσης όμως, χαμηλόβαθμο μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας βρέθηκε μόλις μερικά μέτρα από τον «εχθρό» και τον παρακολουθούσε με αφοσίωση και σημείωνε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί… Ούτε εδώ είναι πιθανό να μην υπάρχει το «πράσινο φως» από τα υψηλότερα κλιμάκια του θεοκρατικού ιρανικού καθεστώτος.

Είναι λοιπόν σήμα των Ισραηλινών προς το Ιράν «συνεχίστε, συμφωνούμε»; Ότι εάν δουν γνήσιο ενδιαφέρον διπλωματικής διευθέτησης θα ακολουθήσουν; Ή μήπως είναι κίνηση εκτόνωσης της ασφυκτικής πίεσης υπό την οποία έχουν βρεθεί τελευταία οι σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ; Πάντως, την αμέσως επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αποκάλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως «τρομακτική τραγωδία», μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση…
Θα μπορούσαν να ισχύουν και τα δύο, ή ακόμα και ένα τρίτο, ισραηλινή προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς στο επικοινωνιακό επίπεδο, αφού ο πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα «ψιλά» της διεθνούς πολιτικής και χειραγωγείται εύκολα… Το να μη συμβαίνει τίποτα, μάλλον το αποκλείουμε, έχουν μαζευτεί πολλές ενδείξεις.
Δεν θα μας εξέπληττε βέβαια το να υπάρχει στο παρασκήνιο και κάποια διαδικασία υπό τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στη Μέση Ανατολή, γνωρίζοντας ακόμα και… τις πέτρες. Ούτε και το πραγματικό κίνητρο από την πλευρά της Τεχεράνης να είναι το «σπάσιμο» της «ειδικής σχέσης» ανάμεσα στο Ισραήλ και τον πραγματικό μεγάλο αντίπαλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή: Τη Σαουδική Αραβία.
Για να επανέλθουμε όμως, στην προκειμένη περίπτωση, πολιτικώς ορθό είναι το Ιράν που μιλά για διπλωματική διευθέτηση και σε δύσκολη επικοινωνιακά θέση – ως συνήθως βέβαια και όχι πάντα λόγω αρνητικών στερεοτύπων των υπολοίπων, γίνονται και χονδροειδή λάθη – οι Ισραηλινοί, που εμφανίζονται άκαμπτοι να υπαινίσσονται στρατιωτική ενέργεια.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο. Σύντομα θα μαθευτούν περισσότερα. Ας δούμε αυτές τις «ζυμώσεις» εδώ στην Ελλάδα και ας αξιολογήσουμε όσα παρανοϊκά ρατσιστικά λέγονται από σειρά «καμένων εγκεφάλων» που τους έχει βοηθήσει η κρίση να σηκώσουν το άδειο κεφάλι τους…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top