GuidePedia

0


Του Δημήτρη Μανή

Την πρώτη της παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο πετρελαϊκών εταιρειών, πραγματοποίησε η Ελλάδα. Η ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν η Σοφία Σταματάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), μετέβη στο Χιούστον του Τέξας για να συμμετάσχει στην ετήσια έκθεση “NorthAmerican Prospects Expo” (NAPE) που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για αγοραπωλησίες και ανταλλαγές πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς και χώρο παρουσιάσεων νέων ευκαιριών για την μελέτη και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, η κ. Σταματάκη ανέφερε ότι η κίνηση αυτή ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει η χώρα αυτή την χρονική περίοδο και ότι η ελληνική παρουσία στο Συνέδριο έγινε δεκτή, αρχικά με έκπληξη, από τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών και στη συνέχεια με ενδιαφέρον για τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων «η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνέδριο έγινε για να ενημερωθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το νομοθετικό – κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη χώρα μας όσον αφορά στην παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα το είδος και το πλήθος των δεδομένων που είναι διαθέσιμα προς την συγκεκριμένη βιομηχανία».

Η κ. Σταματάκη επεσήμανε ότι:
«Συνολικά, αυτή την στιγμή, η Ελλάδα διαθέτει μια βάση δεδομένων από σεισμικές μετρήσεις και άλλες μεθόδους έρευνας που έχουν γίνει σε μια περιοχή 30.500 χλμ σεισμικών γραμμών, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και λίγο νοτιότερα» και τόνισε ότι τα δεδομένα αυτά είναι «συμβατά μεταξύ τους, εύκολα αναγνώσιμα και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών που είναι πλέον διαθέσιμο προς τις πετρελαϊκές εταιρείες».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων υποστηρίζει ότι «σε αυτή την φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για την ποσότητα υδρογονανθράκων που ενδεχομένως βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος. Αυτό που έχει προκύψει από τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν “ενδιαφέρουσες” γεωλογικές δομές. Τα δεδομένα αυτά όμως χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το γαλλικό και το νορβηγικό Ινστιτούτο πετρελαίου.

Η ερμηνεία αυτή θα γίνει τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες έτσι ώστε να έχουμε μια εκτίμηση της πετρελαιοδυναμικότητας της περιοχής. Αυτή η μελέτη θα παντρέψει όλα τα στοιχεία και τα γεωλογικά και τα γεωφυσικά και θα δημιουργήσει την ιστορία της περιοχής, η οποία θα αναδείξει στόχους και πιθανότητα αυτοί οι στόχοι να φέρουν υδρογονάνθρακες».

Σύμφωνα με την κ. Σταματάκη το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προβλέπει άλλη μια παρουσίαση τον Μάρτιο στο Λονδίνο και στην συνέχεια, τον Ιούνιο, η ΕΔΕΥ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα των εταιρειών πετρελαίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Όσον αφορά το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε ανάθεση του έργου για μελέτη και εξόρυξη υδρογονανθράκων από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα θαλάσσια σύνορα της, η κ. Σταματάκη ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στις περιοχές στις οποίες αναφερόμαστε. Άλλωστε, όπως η ίδια επισημαίνει, «δεν έχει εγερθεί τέτοιο ζήτημα από καμία πλευρά, ακόμα και όταν πραγματοποιούνταν οι σεισμικές μετρήσεις και η διαδικασία βρισκόταν σε αρχικό στάδιο».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top