GuidePedia

0


Εκτεθειμένα ΓΕΕΘΑ ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ
Ο εμφύλιος της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας έχει μεταφερθεί στον Χολαργό και στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κι αυτό γιατί η ελληνική εμπλοκή στον αιματηρότατο εμφύλιο δεν πάει καθόλου καλά. Για την ακρίβεια τίποτα απ΄ ότι ανακοινώθηκε δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα:

•“Ούτε ένας Έλληνας στρατιωτικός δεν θα πάει στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία”, είχε πει με βεβαιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στηριζόμενος προφανώς στην ενημέρωση και στις διαβεβαιώσεις που του είχαν δοθεί από το ΓΕΕΘΑ. Την ίδια θέση είχε εκφράσει και ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τρίτη οι δύο πρώτοι στρατιωτικοί μας αναχωρούν για την περιοχή των σφοδρών συγκρούσεων για να κάνουν τις αναγακείες αναγνωρίσεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι όπως λένε στρατιωτικές πηγές που επισημαίνουν ότι οι δύο υπουργοί εμφανίζονται εκτεθειμένοι. Πόσοι Έλληνες θα βρεθούν στην καυτή περιοχή του εμφυλίου; Από 18 έως 30 λένε οι εκτιμήσεις.

Η ενεργοποίηση του στρατηγείου στη Λάρισα είχε παρουσιαστεί ως μεγάλη επιτυχία ,γιατί “ο διοικητής θα είναι Έλληνας”. Ο διοικητής θα είναι τελικά Γάλλος. Και δεν έφθανε αυτό . Ο Γάλλος στρατηγός αρνήθηκε την τοποθέτηση Έλληνα ακόμη και στη θέση του υποδιοικητή τοποθετώντας Σουηδό αξιωματικό. Η Ελλάδα κατόρθωσε να τοποθετήσει τουλάχιστον Έλληνα αξιωματικό στη θέση του επιτελάρχη.

•Η γκρίνια των στρατιωτικών για την εμπλοκή μας στην “αφρικανική περιπέτεια” δεν προήλθε απ΄ όλες αυτές τις “ατυχίες”. Από την πρώτη στιγμή σχεδόν όλοι οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ -πλην ενός υποναυάρχου- ειχαν εκφράσει από επιφυλάξεις ως κάθετη άρνηση για την εμπλοκή μας. Για προφανείς λόγους. Η Ελλάδα θα χάσει λεφτά, θα “ξοδέψει” χρήσιμο προσωπικό και δεν έχει τίποτα να κερδίσει. “Σε άλλες εποχές θα έπρεπε να “κυνηγάμε” τέτοιες πρωτοβουλίες, όχι όμως τώρα”. Σ΄ότι αφορά στις μετακινήσεις προσωπικού , ανώτερη πηγή επισημαίνει τα “προβλήματα λειτουργικότητας σε επιτελεία σχηματισμών στον Έβρο και στα νησια απο την αποψίλωσή τους σε στελέχη προκειμενου να επανδρωθει το Στρατηγειο της Λαρισας μετα και την αποχωρηση 800 αξιωματικων το 2013”!

•Σ΄οτι έχει να κάνει το οικονομικό κόστος; Τα 3 εκατομμύρια που γράψαμε χθες είναι απλά τα πρώτα …έξοδα που απαιτούνται. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα θα στείλει έναν κλωβό επικοινωνιών και αυτό απαιτεί ενοικίαση μεταγωγικού Αντόνοφ και βέβαια αποστολή προσωπικού.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει προκαλέσει “εκρηκτικό κλίμα” στο ΥΠΕΘΑ και μεγάλο εκνευρισμό . Από το ΓΕΕΘΑ αρχίζει να προωθείται η άποψη ότι “η εμπλοκή μας στον εμφύλιο της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας ήταν πολιτική απόφαση”. Άποψη που δεν μπορεί παρά να προκαλεί δυσαρέσκεια στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών αφού όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν άλλη εικόνα για την “αποστολή στην Αφρική”.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top