GuidePedia

0


Καθίζηση σημειώθηκε χθες στην τιμή της τουρκικής λίρας, η οποία έφτασε και πάλι στην ισοτιμία των 2.50 δολαρίων ή 2.40 ευρώ, λόγω των φόβων των αγορών για γεωπολιτική ανάφλεξη στη Ουκρανία. Πτώση σημείωσε και ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι λίγες εβδομάδες πριν, η τουρκική λίρα είχε σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση και χρειάστηκε η διάθεση πολύτιμων συναλλαγματικών αποθεμάτων, αλλά και δραματική αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων για να στηριχτεί.
Λίγο όμως τα σκάνδαλα, λίγο το προεκλογικό ξύλο, λίγο οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν, λίγο οι εξελίξεις στην Κριμαία που εμπλέκει τους «συγγενείς» Τατάρους και η εν γένει γεωπολιτική αβεβαιότητα, έπληξαν σοβαρά και πάλι την τουρκική οικονομία.

«Τα σημάδια δείχνουν ότι η πολιτική ένταση θα αυξηθεί μέχρι τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου», ανέφερε Αμερικανός οικονομικός αναλυτής, προβλέποντας δυσοίωνες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. Ανάλογα αποτελέσματα έχει η κρίση της Ουκρανίας και για το ρούβλι, το οποίο έπεσε σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας, έναντι του δολαρίου και σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, έναντι του ευρώ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top