GuidePedia

0



Πριν από λίγες ημέρες, Σκοπιανός βουλευτής μέσα στην ελληνική Βουλή, χωρίς κανείς να τον διακόψει, αποκαλούσε το γειτονικό κράτος «Μακεδονία», χωρίς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος να αντιδράσει.

Χθες καταλάβαμε το γιατί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αλλάξει στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία”, που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία - και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Πρόκειται σαφώς για ένα βήμα υποχώρησης της εξωτερικής πολιτικής μας, στην οποία η θέση ήταν καμία αναφορά στο όνομα «Μακεδονία» και «παραγώγων του», μια και δεν έχουν αλλάξει ούτε η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 ούτε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ούτε, φυσικά, η απόφαση των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στη συνθήκη της Λισαβόνας!

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη θέση αυτή ως επίσημη, μια και αυτή διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, αυτή τη θέση διατυπώνουμε στις συναντήσεις μας με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς. Αυτή τη θέση διατυπώνουμε και απευθείας στους γείτονές μας, που όμως εμφανίζονται αδιάλλακτοι!

Από τη μεριά του, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «ως Ανεξάρτητοι Ελληνες δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε χρήση του όρου “Μακεδονία”» και ζήτησε είτε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είτε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το θέμα. Ζήτησε επίσης την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία καταπατείται από την πλευρά της ΠΓΔΜ και ως προς τη χρήση των συμβόλων και ως προς τις προκλητικές πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα.

Νίκος Ελευθερόγλου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top