GuidePedia

0

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Φώτης Φωτίου, προτίθεται να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς…
Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σκοπεύει να παρουσιάσει αυτά τα σχέδια στην Επιτροπή Άμυνας του κυπριακού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να τεθεί προς συζήτηση και να καταγραφούν προτάσεις για προτεινόμενες αλλαγές, προτού προωθηθεί στο υπουργικό συμβούλιο για την τελική έγκριση.
Ήδη στην Κύπρο εκδηλώνονται αντιδράσεις για την πρόθεση τόσο δραστικής μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Θεωρητικά, μια μείωση θα μπορούσε να είναι εφικτή εάν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς με τελικό στόχο τη θωράκιση της νήσου. Οι πληροφορίες μιλούν για ημι-επαγγελματική δύναμη, μικρότερη σε μέγεθος και ευέλικτη.
Κάπου τα έχουμε ξανακούσει…

Όμως, η οικονομική κρίση και η θηλειά που έχει περάσει στον «λαιμό» της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκεί Τρόικα, δεν αφήνει περιθώρια για την προώθηση φιλόδοξων σχεδίων, οπότε εγείρονται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί ο Φωτίου.
Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου στο πλαίσιο του γνωστού λαϊκισμού ουδείς άκουγε τα στρατιωτικά επιτελεία που προειδοποιούσαν ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και το τεκμηρίωναν, ενώ όταν αντιλήφθηκαν το λάθος πάλι μικροπολιτικοί υπολογισμοί δεν επέτρεψαν τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων, έτσι και στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι δέσμια της προεκλογικής της εξαγγελίας για 14μηνη θητεία.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει στιγμή που θα μετανιώσουμε ως ελληνικές (ελλαδικές και κυπριακές) κοινωνίες, πληρώνοντας τον λαϊκισμό που αποτελεί χαρακτηριστικό των εκατέρωθεν πολιτικών μας συστημάτων, φαινόμενο όπως φαίνεται αθεράπευτο, παρά τις δοκιμασίες που περνούν οι δυο εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σύρονται σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος (εισβολή και κατοχή από τον τουρκικό ΑΤΤΙΛΑ… για να μην ξεχνιόμαστε), μια κατάσταση η οποία εάν δεν καταλήξει σε λύση, θα μπορούσε να φέρει σοβαρή ένταση, εξαιτίας των τεραστίων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top