GuidePedia

0

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο και στο ευρώ οδηγεί την Άγκυρα σε απόγνωση, αφού η εξάρτησή της από την εισαγωγή πετρελαιοειδών είναι τεράστια με αποτέλεσμα η αιμορραγία σε ξένο συνάλλαγμα να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Η εισαγωγή ενεργειακών πόρων κοστίζει στην χώρα περί τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό το οποίο αυτή τη στιγμή πρόκειται να εκτοξευθεί, αφού η τουρκική λίρα συνεχίζει την εντυπωσιακή της πτώση.
Όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, η «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης», δηλαδή το σκάνδαλο διαφθοράς που μαστίζει την χώρα εδώ και ενάμιση μήνα, έχει καταφέρει πλήγμα στην οικονομία και τη νομισματική σταθερότητα της Τουρκίας. Η συγκεκριμένη φυσικά κατάσταση επιδεινώνεται με τη φυγή κεφαλαίων λόγω της σταδιακής μείωσης της ρευστότητας από την Fed.

«Βρισκόμαστε σε μία τιμή στις 2,32 λίρες/ ανά δολάριο, ενώ η ισοτιμία με το ευρώ έχει αγγίξει τις 3,12 λίρες. Με τιμή του βαρελιού στα 107 δολάρια το κόστος έχει μεγαλώσει» και αυτοί που «συνέβαλλαν στην συγκεκριμένη αύξηση θα πρέπει να ελεγχθούνε», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Μέχρι στιγμής η «συνωμοσία» κατά της κυβέρνησης έχει στοιχίσει στην Τουρκία περί τα «127 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογράμμισε ο Τ. Γιλντίζ και δεν είναι μόνο αυτό αφού υπάρχουν και «άλλες παρενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν».
Για παράδειγμα η αστάθεια στην οικονομία και στο νόμισμα έχει οδηγήσει σε κόλλημα στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων των ενεργειακών υποδομών της χώρας, αφού οι διαγωνισμοί για την πώληση τεσσάρων θερμοηλεκτρικών σταθμών έχουν σταματήσει.
Συνολικά, οι 19 από τις 20 ενδιαφερόμενες εταιρίες που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς έχουν ζητήσει μία επιβράδυνση των διαδικασιών για τρεις με τέσσερεις μήνες – διάστημα αρκετό για να δούνε προς τα πού βαδίζει η κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και στο νομισματικό και οικονομικό πεδίο.
Ο Γιλντίζ, ενδεχομένως θεωρεί κι εμάς τους ίδιους μέρος της «συνωμοσίας», αφού σχεδόν κοντεύουμε να ξεχάσουμε εδώ και πόσο καιρό φωνάζουμε ότι η χώρα του είναι παντελώς εκτεθειμένη, οπότε το να κουνάει το δάχτυλο είτε ο Ερντογάν είτε ο φαιδρός Μπαγκίς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκαναν και ό,τι μπορούσαν για να εξοργίσουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτοκαταστροφικό.
Δεν χρειάζεται καμία συνωμοσία, αφού επαρκεί ισχυρή δόση νεοθωμανικής αλαζονείας, αμετροέπειας, σε συνδυασμό με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του ηγέτη, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να χειραγωγηθούν.

Κατά συνέπεια, αντί αν ψάχνουμε για συνωμοσίες, καλύτερα να κοιτάμε τι οι ίδιοι έχουμε κάνει στραβό και ανοίξαμε την πόρτα… Δεν μπορεί να τα φωνάζουμε για την Ελλάδα και να μην ισχύουν (εις διπλούν…) και για την Τουρκία…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top