GuidePedia

0
BanKiMoon01-16september2013



Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προσκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, την Τετάρτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να στείλει ορισμένες «πρόσθετες προσκλήσεις» για τη διάσκεψη στο Μοντρέ.
«Έχω αποφασίσει να καλέσω 10 επιπλέον χώρες, εκτός από τις 30 χώρες που έχουν ήδη προσκληθεί» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν. Οι χώρες αυτές είναι: η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Αγία Έδρα (Βατικανό), το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν.
Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Μοντρέ, ανέφερε ότι «η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας εκείνη την ημέρα θα είναι σημαντική και χρήσιμη» και ότι έλαβε την απόφαση μετά από σειρά επαφών με πολλούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο και με σκοπό να δημιουργηθεί το «καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την επιτυχία αυτής της ζωτικής σημασίας διάσκεψης» για την επικράτηση της ειρήνης στη Συρία.
Ο γγ του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε, επίσης, ότι το Μοντρέ δεν θα είναι ένας χώρος για διαπραγματεύσεις και ότι σκοπός της συγκέντρωσης χωρών και οργανώσεων θα είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης τους προς τον συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει τόσο πολύ, όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 24 Ιανουαρίου .Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης για να λάβει μέρος στη διάσκεψη.

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η πρόσκληση που απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρίας στις 22 Ιανουαρίου στη Ελβετία, πρέπει να αποσυρθεί εκτός αν η Τεχεράνη στηρίξει τη διαδικασία μετάβασης στη Συρία, μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ουάσιγκτον θα δεχτεί τη συμμετοχή της Τεχεράνης σε αυτές τις συνομιλίες εάν και εφόσον το καθεστώς του Ιράν δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή του στη συμφωνία του 2012 που υιοθέτησε μια μεταβατική κυβέρνηση για τη Συρία.
«Εάν το Ιράν δεν αποδεχτεί πλήρως και δημοσίως το ανακοινωθέν της Γενεύης, η πρόσκληση πρέπει να ακυρωθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί μακρόν επιμένουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Ελβετία, στις 22 του Ιανουαρίου, μέχρι να δηλώσει την υποστήριξή του στη συμφωνία του Ιουνίου του 2012 για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Μοντρέ της Ελβετίας με στόχο να τερματισθεί ο πολύχρονος αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top