GuidePedia

0
Lagarde-Ollandos01-11july2013

Για πρώτη φορά επί χρόνια, τα οικονομικά δεινά της ευρωζώνης δεν κυριάρχησαν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζουν οι Stephen Fidler και Matina Stevis σε ανταπόκριση από την Ελβετία στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STRET JOURNAL, με τίτλο «Concerns Temper Euro-Zone Optimism at Davos».

Ωστόσο, τονίζουν οι ανταποκριτές, μια σειρά από ανησυχίες – συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εθνικών χρεών, του ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού και της κακής λειτουργίας των αγορών εργασίας, συνεχίζει να αμβλύνει την αισιοδοξία των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, προβάλλεται η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι η ευρωζώνη δεν έχει προς το παρόν υπερβεί την κρίση χρέους και ότι ένας αριθμός κ-μ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα εθνικού χρέους επί αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε ακόμη την ανησυχία ότι ακόμη και εάν προχωρήσει η οικονομική ανάκαμψη, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της ευρωζώνης θα μειωθούν με αργούς ρυθμούς, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αγορές εργασίας ορισμένων χωρών.

Ο κ. Dijsselbloem διευκρίνισε τέλος ότι όχι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία που έχουν λάβει δάνεια, αλλά και οι χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού πυρήνα πρέπει να προβούν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν κάνει πολλά με στόχο περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία τετραετία. Και ορισμένοι επικρίνουν τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο για τη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», τόνισε ο Dijsselbloem σε μια σπάνια κριτική του προς το Βερολίνο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top