GuidePedia

0

Ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ διέταξε την  αεροπορική επιδρομή σε μονοπάτι στο χωριό Ουλουντερέ στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο  34 κούρδοι πολίτες,πριν δύο χρόνια,.τις 28 Δεκεμβρίου 2011.

Η όλη επιχείρηση αποτυπώνεται καρέ -καρέ  στην λεπτομερή έκθεση  που συνέταξε ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην δίκη -  η οποία απάλλαξε τις προάλλες  από κάθε ευθύνη 5 αξιωματικούς που κατηγορούνταν ότι ευθύνονταν για τον βομβαρδισμό.

Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτει η εφημερίδα  Posta . Η έρευνα που είχε ξεκινήσει ο στρατιωτικός εισαγγελέας έληξε χθες. Όπως δήλωσε, το λάθος που έκαναν οι αξιωματούχοι ήταν «αναπόφευκτο».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:

<<Τους πέρασαν για τρομοκράτες>>

17:20 Η ομάδα εντοπίστηκε από αεροσκάφη που παρακολουθούσαν την περιοχή. Οι εικόνες εστάλησαν στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα. Οι διοικητές του Γενικού Επιτελείου συμπέραναν ότι επρόκειτο για ομάδα τρομοκρατών.

19:28 Ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίων της ομάδας. Ο στρατηγός, Γιασάρ Γκιουλέρ, πήγε στο γραφείο του Υπαρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Κουκλουσι Ακαρ, προκειμένου να λάβει την άδεια για τη αεροπορική επιδρομή. Ο στρατηγός Ακάρ συζήτησε το θέμα στο τηλέφωνο με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, Νετζντέτ Οζέλ. Ο στρατηγός Οζέλ, από την κατοικία του από όπου βρισκόταν, ζήτησε χάρτη της περιοχής.

20:00 Ο Στρατηγός Οζέλ έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση.

21:39 Ξεκίνησε η αεροπορική επιδρομή και συνεχίστηκε μέχρι τις 22:24

Η εφημερίδα Yurt αναφέρει ότι το φιλο-κουρδικό κόμμα BDP δήλωσε ότι θα πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

CHP: Στο Δικαστήριο της Χάγης ο Ερντογάν

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κ. Σεζγκίν Τανρικουλου δήλωσε ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός  ευθύνεται για την απόφαση του εισαγγελέα και ότι θα πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως πολιτικός που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο κ Λεβεντ Γκιοκ από τη Επιτροπή διερεύνησης υπόθεσης Ουλούντερε, με τη σειρά του, είπε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός συνεργάστηκαν για να καλύψουν την υπόθεση.

Ο κ. Ταχίρ Ελτσί, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, κατήγγειλε «την απαράδεκτη» απόφαση αυτή και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.«Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε μια άλλη απόφαση από ένα στρατοδικείο», κατήγγειλε ο Ελτσί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top