GuidePedia

0
hollande-GUL01-28january2014

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αναγκάστηκε να διασκεδάσει τους φόβους που εγείρει η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι Γάλλοι θα ερωτηθούν για το θέμα με δημοψήφισμα.
«Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», δήλωσε ο Ολάντ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο Γκιουλ από την πλευρά του απάντησε ότι αναμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία αυτή, σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.
Η ΕΕ αποφάσισε τον Οκτώβριο να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
Εξάλλου ο Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.
«Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτα άλλο».
«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».
Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top