GuidePedia

0

Νέα στοιχεία για το «πάρτι» με τα εξοπλιστικά και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στη χώρα

Νέα στοιχεία για το πάρτι των μιζών πίσω από τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας όχι μόνο το πολυδαίδαλο σύστημα του μαύρου χρήματος, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονταν πίσω από αυτά. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Star, η περιβόητη θηριώδης σύμβαση για τα 170 Leopard 2 HEL, που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε με δανεικά από το γερμανικό κράτος.

Σε έγγραφο της γερμανικής εταιρίας ΚΜW, που προμήθευσε τα άρματα μάχης στην Ελλάδα, ομολογείται ότι η χώρα δεν είχε στην πραγματικότητα τα χρήματα για να πληρώσει το πρόγραμμα, παρ' όλα αυτά, όπως αποκαλύφθηκε, συνέφερε τη Γερμανία να της πουλήσει τα όπλα αυτά.

Στις 24 Ιουλίου 2001 η γερμανική εταιρία KMW έκανε αίτηση εξαγωγικής ασφάλισης στη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η σύμβαση Leopard ήταν τεράστια, την οποία δεν θα μπορούσε να πληρώσει το ελληνικό κράτος, ιδίως εν όψει των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και επίσης λόγω δέσμευσης που είχε αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας.

Πρότεινε, λοιπόν, τη γερμανική εταιρία να χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διασφαλιστεί το πρόγραμμα. Ετσι, πρότειναν να υπάρξει δάνειο από επτά γερμανικές τράπεζες, εκ των οποίων τρεις κρατικές με εγγύηση του ελληνικού υπ. Οικονομικών.

Το δάνειο τελικά εκταμιεύθηκε, ωστόσο το γερμανικό δημόσιο δεν ασφάλισε τις εξαγωγές, η Ελλάδα σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις του δανείου και η εταιρία που μας προμήθευε τα άρματα, όσο και να φαίνεται περίεργο, κόντεψε να... πέσει έξω επειδή το μόνο πρόγραμμα που είχε σε αυτό το μέγεθος ήταν το... ελληνικό!

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόγραμμα αυτό έχει πληρωθεί κατά 90% από δανεικά.

Χάθηκαν εκατομμύρια

Στο μεταξύ, στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα αντισταθμιστικά. Εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η σχετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί 20.000.000 ευρώ από τα συμφωνηθέντα 290.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Star, τα αντισταθμιστικά προγράμματα ήταν ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων από άλλες χώρες. Η κάθε ξένη εταιρία υπέγραφε με την ελληνική κυβέρνηση και κατέθετε το ισόποσο του 10% της αξίας του προγράμματος σε μια εγγυητική καλής εκτέλεσης.

Αλλά για να γίνει το νόμιμο λείπει ο νόμος, καθώς ο πρώην υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευτεί με νόμο του 2010 ότι θα φέρει διάταξη για τα ληγμένα αντισταθμιστικά, κάτι που δεν έκανε ποτέ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top