GuidePedia

0


Το Αιγαίο αποτελεί τον γεωπολιτικό και πολιτισμικό φυσικό χώρο του Ελληνισμού. Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καταδειχθεί η στρατηγική του σημασία. Όταν η Ελλάδα ήλεγχε το αρχιπέλαγος άκμασε ενώ όταν αντιθέτως απώλεσε τον έλεγχο του πέρασε φάσεις γεωπολιτικής έκλειψης.
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΒΙΝΤΕΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Σήμερα το Αιγαίο απειλείται από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας η οποία έχει το στοχοποιήσει εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες. Το δόγμα του Κεμάλ «μετά τη Σμύρνη το Αιγαίο» παραμένει ενεργό στο μυαλό των ιθυνόντων στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, παρά τα φαινομενικά βήματα εξομάλυνσης που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, ο χώρος που διεκδικείται είναι η κοιτίδα του Εληνισμού, δηλαδή το Αιγαίο. Το πλήθος των 3.000 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που σχηματίζουν τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων, των Σποράδων, των Δωδεκανήσων και των Βορειανατολικών νήσων με έμφαση στα δύο τελευταία, είναι τα πάτρια εδάφη τα οποία θα κληθεί να υπερασπίσει η Ελλάδα με κάθε κόστος (οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό κτλ) αν/όταν/όποτε το απαιτήσουν οι συνθήκες!
Το 4.500 π.Χ. εγκαταστάθηκαν τα πρώτα αρχαία ελληνικά φύλα γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε ποιόν λαό ανήκουν τούτα τα νησιά. Το Αιγαίο και κατ’ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος είναι όμως περιοχές με υψηλή γεωστρατηγική αξία και η ανθρώπινη Ιστορία δεν εξελισσόταν ποτέ με βάση το Δίκαιο…

Την άμυνα του Αιγαίου έχει αναλάβει η ΑΣΔΕΝ, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού όπου μαζί με το Δ’ Σώμα Στρατού της Θράκης συγκροτούν τα χαλύβδινα τείχη της Πατρίδας μας.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top