GuidePedia

0


Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Παρά τα μεγάλα λόγια και τους αντιαμερικανικούς υπαινιγμούς από σειρά Τούρκων αξιωματούχων - του κ. Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου -  όσον αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανάδειξη της υπόθεσης δωροδοκιών, φαίνεται ότι σιγά σιγά όλα αυτά αναιρούνται.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ Ερντογάν συνέχισε  με μια μεν αναφορά στις ΗΠΑ αλλά πολλές που φωτογραφιζαν κέντρα στο εξωτερικό, γενικώς!«Τον Απρίλιο του 2013 ετοιμάστηκε σχέδιο επιχείρησης στις ΗΠΑ, κατά της Λαϊκής Τράπεζας. Θέλησαν να την παρεμποδίσουν στη διεθνή αγορά. Όταν εμείς παρεμποδίσαμε τις ενέργειες αυτές, ενοχλήθηκαν. Δεν πέσαμε στο παιχνίδι αυτό, δε θα πέσουμε και δε θα αφήσουμε να φάνε τη Λαϊκή Τράπεζα», ειπε χθες στην Μαυρη Θάλασσα , ενω σε άλλα σημεία είπε ότι θα κυνηγήσει όλους όσους έχουν ανάμιξη σ’ αυτήν την μεγάλη παγίδα και χρησιμοποίησε τη φράση «Θα μπούμε στο κρησφύγετο σας, θα τα εξετάσουμε όλα ένα προς ένα».

 '‘Ψήθηκε στο εξωτερικό’'

Ο κ Ερντογάν  είπε ακόμα ότι <<αυτοί που προβαίνουν σ’ αυτές τις μεγάλες παγίδες είναι επειδή έχασαν τα παράνομα κέρδη τους. Γι’ αυτό και ετοιμάζουν σκευωρίες και πρόσθεσε «αυτή η σκευωρία '‘ψήθηκε στο εξωτερικό’' και άρχισε να εφαρμόζεται εδώ από τους μεσάζοντες. Υπάρχει μία ξεκάθαρη προδοσία. Εμείς τώρα θα ζητήσουμε λογαριασμό. Θα ζητήσουμε λογαριασμό για την προδοσία, με τον νόμο και με την κάλπη. Κανένα σκοτεινό κέντρο και καμία σκοτεινή ομάδα δε μπορεί να κάνει επεμβάσεις στη δική μου χώρα. Τώρα βλέπω ότι ορισμένοι κάνουν μεταξύ τους συμμαχία. Βρώμικη συμμαχία. Το CHP, το ΜΗΡ και ο TUSIAD είναι μέσα στη συμμαχία αυτή. Τους έχει πιάσει άγχος και αγωνία. Κοιτάξτε. Ότι και να κάνετε, σ’ αυτήν την χώρα το κεφάλαιο θα κερδίσει, μόνο αν κερδίζει έντιμα, διαφορετικά θα μας βρίσκει μπροστά του. Όπως πολεμήσαμε μέχρι σήμερα κατά των σπειρών και των συμμοριών, το ίδιο θα πολεμήσουμε και τώρα. Εμείς έχουμε βγει σ’ αυτό το δρόμο φορώντας το σάβανό μας. Δε θα κάνουμε επουδενί πίσω, δε θα γονατίσουμε, αρκεί για μας ο θεός και το έθνος. Θα κατατροπώσουμε αυτήν την παγίδα».

Αντέκρουσε ο πρέσβης των ΗΠΑ 

Ανεξαρτήτως και παραλλήλως σε αυτά υπάρχει μια διαφαινόμενη στροφή αιτία της οποίας είναι η άρνηση από τον  Αμερικανό Πρεσβευτή κ.   Francis Ricciardone  κάθε κατηγορίας ότι είχε προηγηθεί  συνάντησή του με τους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ για αυτό το θέμα καθώς και ότι έκανε λόγο για την «κατάρρευση της αυτοκρατορίας»: «Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ», τόνισε κατηγορηματικά ο κ.  Ricciardone.

Μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ , το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ μέσω του Αντιπροέδρου του κ. Χουσείν Τσελίκ, έδειξε να υποχωρεί, όταν ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος ζήτησε οι δηλώσεις του Ricciardone να γίνουν σεβαστές - επισήνανση που κάνει  η Milliyet (Κυριακή 22.12). Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.  Αχμέτ Νταβούτογλου με τη σειρά του, δήλωσε ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ δεν θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως είχε αναφερθεί αρχικά! Κι έτσι η κρίση έληξε σε μισή μέρα, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας....Εξάλλου σύμφωνα με την Cumhuriyet (22.12) την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκφράσει  την ανησυχία της για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και τις κατηγορίες τους για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση του σκανδάλου.

Τι του είχε αποδοθεί

Πάντως το  Σάββατο, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κατηγορούσε  τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, κ. Ricciardone για τη στάση του στο θέμα του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας.

Σε μια συνάντηση των πρέσβεων χωρών μελών της ΕΕ, ανέφερε ο τυπος, ο κ. Francis Ricciardone υποστήριξε ότι η τραπεζα Halkbank έχει παραβιάσει το διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράν. «Προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων μέτρα για να σταματήσουμε την Τουρκία. Προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση, αλλά δε μας άκουσε. Τώρα θα δείτε την κατάρρευση της αυτοκρατορίας», φερόταν να έχει δήλώσει ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με την Aksam ( Σάββατο 21.12).

Η Yeni Akit (21.12), σε πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η επιχείρηση διατάχθηκε από τις ΗΠΑ. Προσθέτει ότι και ο Ricciardone προσωπικά εμπλέκεται στην επιχείρηση.

Την ίδια ημέρα και η Yeni Şafak  συντασσόταν με την άποψη περί εμπλοκής των ΗΠΑ στο ξέσπασμα του σκανδάλου. Καλούσε δε τον Πρέσβη των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Τουρκία, και τον αποκαλεί persona non grata. Ο κ.  Αχμέτ Νταβούτογλου θα καλέσει τον Πρέσβη στο Υπουργείο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Πάντως κάποιοι επιμένουν - οπότε συνάγεται, σε συνδυασμό και με τις αναφορές Ερντογάν,  ότι το ''μπρός- πίσω''  ίσως να είναι και μια επιλογή της Αγκυρας. :

 «Σεΐχη του χάους» αποκαλεί η Aksam τον κ.Ricciardone στο σημερινό της πρωτοσέλιδο. Υπενθυμίζει την εμπλοκή του Πρέσβη  στην Αίγυπτο την περίοδο 2005 – 2008, καθώς και την παρουσία του στο Αφγανιστάν, τα έτη 2009 και 2010 – μία διετία που σημαδεύτηκε από πολλές απώλειες και από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.Όσον αφορά ειδικά την Τουρκία, ο Ricciardone δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς πολλάκις στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις του για διάφορες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων της Εργκενεκόν και της Βαριοπούλας, του OdaTV και των διαδηλώσεων στο Γκεζί.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top