GuidePedia

0


Διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα έχει συνάντηση με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ.
Το ταξίδι του γενικού γραμματέα θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 17 έως 19 Δεκεμβρίου ενώ ο Έλληνας αξιωματούχος, εκτός από την Β. Νούλαντ θα έχει συναντήσεις τόσο με μέλη της Γερουσίας όσο και με στελέχη του State Department. Εκτιμάται, ότι το ταξίδι του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ είναι σημαντικό λόγω της διεθνούς συγκυρίας τόσο σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όσο και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Να αναφέρουμε μόνο, ότι η «κινητικότητα» στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα άμεσου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, οι εξελίξεις στην Συρία, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη ελληνο-ισραηλινή συνεργασία αποτελεί κύριο ζήτημα ασφαλείας για την περιφερειακή πολιτική των ΗΠΑ.
Εάν στο συγκεκριμένο «μενού» προσθέσουμε τα θέματα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Τρόικα, αλλά και την επερχόμενη ελληνική προεδρία, η οποία έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των προγραμματικών της δηλώσεων το θέμα της «ανάπτυξης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις «θαλάσσιες ζώνες» στην Μεσόγειο τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα; Η πρόσφατη εντυπωσιακή ενεργοποίηση ενός νέου αποτρεπτικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο από την ελληνική πλευρά, των S-300, με τον πλέον εμφατικό τρόπο υποδηλώνει και την αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ πάνω σε ένα θέμα για το οποίο πριν δέκα έτη έβγαζαν… καντήλες. Εάν δεν υφίσταται – προφανώς – προσυπογραφή, εξασφαλίζεται τουλάχιστον η ανοχή… και αυτό είναι σημαντικό.
Είναι προφανές, ότι η αλλαγή των δεδομένων δίνουν μία άλλη διάσταση στα τεκταινόμενα της περιοχής αλλά και στο ζήτημα της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, σχέση η οποία μόνο σταθερότητα θα μπορούσε να φέρει στην περιοχή, ειδικά εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συμβιβάζει, τοπικά, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, για τα συμφέροντά της κάποια συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Με λίγα λόγια αναμένεται όπως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί και για τις αντίστοιχες ελληνορωσικές σχέσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top