GuidePedia

0

Από την πρόσφατη σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας- ΕΕ, στην Άγκυρα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν πρόθεση συνεργασίας και ότι το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική εξελήφθη ως αδυναμία και όχι ως κίνηση καλή θελήσεως. Η ηγεμονική και αυτοκρατορική συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν πασιφανής. Συμπεριφορά νικητού και τροπαιοφόρου.
Της Ελένης Θεοχάρους

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Εγκεμέν Μπαγίς, όταν είπε ότι η Τουρκία αναμένει πολλά από την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, εννοούσε ότι αναμένει να δοθεί πράσινο φως ή δημόσια σαφής στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη. Η Άγκυρα θεωρεί τα κεφάλαια αυτά σημαντικά για τις εσωτερικές της μεταρρυθμίσεις. Η ίδια αποσιωπά και οι Ευρωπαίοι ξεχνούν ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, πολιτών της ΕΕ.
Σύμπασα η τουρκική πολιτική ηγεσία, και με κραυγαλέο και πανηγυρικό τρόπο διεκήρυττε στην Άγκυρα ότι η Τουρκία πραγματοποίησε το 1974 ειρηνευτική επιχείρηση ως εγγυήτρια δύναμη για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από τη σφαγή και τους Ελληνοκύπριους από τον εμφύλιο σπαραγμό. Επιπλέον, ολόκληρη η τουρκική αντιπροσωπεία χρησιμοποιούσε απαξιωτικά τον όρο «Ρωμαίικη Διοίκηση του Νότου» και όχι τον όρο Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, παρά τις πολλαπλές ενστάσεις μας, ούτε οι Τούρκοι συμμορφώθηκαν, ούτε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέσβυς Bela Zsombati τους επανέφερε στην τάξη, ούτε το Προεδρείο αντέδρασε ως όφειλε.
Με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο προεδρεύων κύριος Σιαχήν μας είπε ότι η ΕΕ θα υπογράψει με την Τουρκία τη Συμφωνία Επανεισδοχής, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση της «Ρωμαίικης Διοίκησης του Νότου». Ελπίζω η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδράσει δυναμικά και να μην αποδεχθεί την υπογραφή της συμφωνίας, δεδομένου ότι η Τουρκία ξεκαθάρισε ήδη πως έστω και αν υπογραφεί, θα την εφαρμόσει με όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Κύπρο.
Οι Τούρκοι καλλιέργησαν επίσης και ένα κλίμα επικείμενης επίλυσης του Κυπριακού και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλλαττίν Μουγιούκαγια είπε κάτι εξίσου σημαντικό: Ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει διζωνικό διχοτομικό χαρακτήρα, θα στηρίζεται στο σχέδιο Ανάν και η χώρα του θα έχει εγγυητικά δικαιώματα.
Αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας. Προχωρεί ακάθεκτη προς τον αντικειμενικό της στόχο που είναι η ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα επιβάλλει τη λύση που θέλει στο Κυπριακό, χωρίς το παραμικρό κόστος, και την καλή μας θέληση την εκλαμβάνει ως αδυναμία. Η τραγωδία είναι ότι αρκετοί εξ ημών δε θέλουμε να πιστέψουμε αυτά που μας λένε οι Τούρκοι ξεκάθαρα και κατηγορηματικά και επιπλέον έχουμε την ψευδαίσθηση ότι εάν τους κάνουμε νέα δώρα, θα γίνουν διαλλακτικότεροι. Έχω ακούσει αρκετές φορές την ιστορία του καρότου. Να δίνουμε στην Τουρκία καρότα. Βεβαίως όσοι επιμένουν σε αυτή την ψευδαίσθηση προφανώς αγνοούν ότι το καρότο συνοδεύεται με μαστίγιο. Κι εμείς διαθέτουμε μόνο ένα μαστίγιο. Τη δυνατότητά μας να μπλοκάρουμε τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι με τα πολλά καρότα ντοπάρονται και γίνονται αδιάλλακτοι. Γι’ αυτό εισηγήθηκα την αναστολή των εργασιών της επόμενης Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπή και είναι γι’ αυτό επίσης που δεν πρέπει να περάσει από το μυαλό κανενός ότι πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24, εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει, όπως οφείλει, την Αμμόχωστο και αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Γι’ αυτό επιμένω πως έστω και την υστάτη, θα πρέπει να τεθούν όροι στην υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής.
Είναι η υστάτη στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο να μελετήσει και να αποφασίσει το πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζει συμφωνίες κατά το δοκούν και δεν επιστρέφει την Αμμόχωστο.
Εν εναντία περιπτώσει, με τη συνέχιση της πολιτικής της υποταγής, του εξευμενισμού, της μη πρόκλησης κόστους και της φοβίας μπας και προκαλέσουμε κρίση μέσα στην ΕΕ, οδηγούμαστε σε ένα νέο σχέδιο Ανάν, χειρότερο από το προηγούμενο. Η δική μας σιωπή και μη αντίδραση ερμηνεύεται από τους Ευρωπαίους εταίρους ως σιωπηλή συγκατάνευση και απεκδύονται της ευθύνης μη θέλοντας να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. Τώρα είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων. Και όχι μετά, κατόπιν εορτής. Τα δώρα η Τουρκία δεν θα εκλαμβάνει ως εργαλεία λύσης αλλά διχοτόμησης!
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top