GuidePedia

0

Σκανδαλιστικές… συμπτώσεις με την παρούσα εμπλοκή του στο Κυπριακό και την αντίστοιχη στο Ανατολικό Τιμόρ, διαπιστώνει κανείς εάν ανατρέξει στο… αρχείο που αφορά στον ανεκδιήγητο πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας και ύπουλο διεθνή παράγοντα που έχει επιστρατεύσει ο ίδιος ο ΟΗΕ για να βοηθήσει – υποτίθεται – Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να τα βρουν στην Κύπρο, τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Όσα ακολουθούν, θεωρούμε ότι τεκμηριώνουν απόλυτα την άμεση υποβολή αιτήματος από την πλευρά της Λευκωσίας και των Αθηνών για την αντικατάσταση του κυρίου αυτού από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.
Όπως διαβάζουμε στον ιστοχώρο του Μιχάλη Ιγνατίου (βλ. ολόκληρο το ρεπορτάζ με στοιχεία του ΑΜΠΕ: ) , «δικηγόρος που υπερασπίζεται το Ανατολικό Τιμόρ στη διένεξή του με την Αυστραλία υποστηρίζει ότι η Καμπέρα επιδιώκει να φιμώσει έναν πληροφοριοδότη, πρώην πράκτορα, έκανε επιδρομή στο γραφείο του, ενώ του ακύρωσε και το διαβατήριο για να μην καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη!

Στην υπόθεση, όπως αναφέρθηκε, εμπλέκεται και ο πρώην Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών και νυν ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έδωσε την εντολή, σύμφωνα με τον πράκτορα για την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών. Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας για κάλυψη το αυστραλιανό πρόγραμμα βοήθειας προς τη συγκεκριμένη χώρα, τοποθέτησαν συσκευές καταγραφής συνομιλιών μέχρι και στην αίθουσα που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.
Το ενδιαφέρον ξεκινά από το ότι στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο, η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ υποστηρίζει ότι η αυστραλιανή πλευρά, έχοντας υπόψη της τις πληροφορίες που συγκέντρωνε παράνομα και συνεργαζόμενη στενά με την αυστραλιανή εταιρία Woodside Petroleum που θα αναλάμβανε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, είχε σαφές πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις και φυσικά, η τελική συμφωνία που υπογράφτηκε τότε, το αδικεί κατάφωρα και ζητεί πλέον την ακύρωσή της.
Ο δε πράκτορας των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών που έκανε την αποκάλυψη, αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, που – όπως υποστηρίζει – έδωσε τις εντολές για την κατασκοπευτική επιχείρηση, κατέλαβε θέση συμβούλου στην εταιρεία Woodside Petroleum όταν εγκατέλειψε την πολιτική του καριέρα. Ο αγαπητός (…) κύριος Ντάουνερ από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι παλιές και δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας!
Κάπου εδώ αρχίζουν και τα «περίεργα» που μας αφορούν. Δεν είναι η Woodside Petroleum η αυστραλιανή εταιρία που κατέληξε πριν από ακριβώς έναν χρόνο σε καταρχήν συμφωνία με το Ισραήλ για τη συμμετοχή με ποσοστό 30% στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» που περιέχει 17 τρισεκατομμύρια απολήψιμου φυσικού αερίου αναδεικνυόμενη σε καθοριστικό «παίκτη» στη βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας;
Όσοι δεν πιστεύουν ας δουν την 8σέλιδη ανακοίνωση της εταιρίας, με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2012, για τη συμφωνία εδώ.


Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα για το θέμα το εντοπίσαμε στις 25 Νοεμβρίου 2013, πριν λίγες ημέρες δηλαδή . Προκύπτει, ότι μη δεσμευτική συμφωνία μονογράφηκε τελικά τον περασμένο Φεβρουάριο, για τη συμμετοχή στο 30% του κοιτάσματος έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία όμως διστάζουν ακόμα και σήμερα να επικυρώσουν οι Ισραηλινοί.
Αναφέρεται όμως, ότι η αυστραλιανή εταιρία που είχε προσλάβει τον Ντάουνερ στο διοικητικό της συμβούλιο (θα μας πουν επιτέλους επίσημα εάν αυτό αληθεύει ή όχι;), θέτει ως προϋπόθεση να επιλέξει το Ισραήλ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG: Liquified Natural Gas) και επίσης, μεταξύ άλλων και αγωγό εξαγωγών μέσω Τουρκίας! Προκύπτει επίσης (συνεπάγεται επί της ουσίας), ότι η αυστραλιανή εταιρία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κατασκευαστεί τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό στην ελεύθερη Κύπρο!
Άρα, για να τα «μαζέψουμε», ένα πρόσωπο που είχε συνεργαστεί αρχικά και χρημάτισε αμέσως μετά την αποχώρησή του από τα πολιτικά πράγματα της Αυστραλίας, στις αρχές Ιουλίου του 2008, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Woodside Petroleum (το λένε πολλοί στο Twitter αν και μυστηριωδώς, ενώ το είχαμε δει σε πολλά δημοσιεύματα, δεν το βρίσκουμε πλέον πουθενά…), ανακοινώνει ότι θα ασχοληθεί με τον ΟΗΕ και ξαφνικά εμφανίζεται στην Κύπρο, σε γεωγραφικό δηλαδή σημείο που ενδιαφέρει την εταιρία να εμπλακεί στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων!
Αφήστε που ο εν λόγω φαίνεται να έχει και «ιστορικό επίδειξης ευγνωμοσύνης» απέναντι στους εργοδότες του. Μία από τις θέσεις σε διοικητικά συμβούλια που του προσφέρθηκαν, ήταν στο παράρτημα Αυστραλίας του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei, η εμπλοκή του οποίου στη χώρα προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, αφού όλοι – φυσιολογικά – φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατασκοπείας.
Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας άκουσε τις μυστικές της υπηρεσίες, που τόσο αξιοποίησε για λογαριασμό της Woodside ο Ντάουνερ στο Ανατολικό Τιμόρ (με τον ηγέτη της περιοχής, Χανάνα Γκουσμάο να μη θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό) και απαγόρευσε περί τα τέλη του 2011 την εμπλοκή της εταιρίας σε σημαντικά συμβόλαια. Ο κύριος Ντάουνερ λοιπόν, ανέλαβε να δηλώσει, ότι η εταιρία δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή εθνικής ασφάλειας και ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας είναι «γελοία» προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις .
Όλως τυχαίως και το αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίστηκε να μην συμφωνεί μαζί του στην έρευνα που πραγματοποίησε , σήμερα προειδοποιούν τη Νότια Κορέα για την απειλή ασφαλείας, καθώς η κινεζική εταιρία ετοιμάζεται για την ανάπτυξη ευζωνικού δικτύου, ενώ σχετική φασαρία έγινε και στον Καναδά (ο Ντάουνερ φέρεται να έκανε λόμπινγκ για τη Huawai από το 2010
Γιατί να μην πιστέψει κανείς ότι η παρουσία του απαράδεκτου Ντάουνερ στην Κύπρο, στόχο έχει να συλλέγει κρίσιμη πληροφόρηση για τα θέματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν για λογαριασμό της Woodside (υδρογονάνθρακες), αλλά και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να «λυθεί» επ’ ωφελεία της Τουρκίας το Κυπριακό, να περάσει αγωγός από τα σημερινά κατεχόμενα και στη συνέχεια να επέλθει βελούδινο διαζύγιο των δυο κοινοτήτων, με την Τουρκία, εκτός της νομιμοποιημένης πρόσβασης στα κοιτάσματα της Μεσογείου, να ελέγχει και το παιχνίδι μέσω του αγωγού;
Κι όλα αυτά καλύπτονται επικοινωνιακά, πίσω από το ιδεαλιστικό όραμα του «αγωγού της ειρήνης» που θα περνάει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, με τους υπέρμαχους (όχι πάντα ιδεαλιστές…) να μην ασχολούνται με τον αντίλογο, ότι πολύ απλά η Τουρκία – με τη γνωστή διεθνή συμπεριφορά – θα έχει στα χέρια ένα εργαλείο εμμέσου γεωπολιτικού ελέγχου – εκβιασμού έναντι των υπολοίπων…
Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα. Γράφοντας το παρόν κείμενο, θυμηθήκαμε ότι η πολύκροτη υπόθεση με τον πράκτορα Μπεν Ζίγκιερ, που αυτοκτόνησε στο Ισραήλ ενώ ήταν υπό κράτηση σε απομόνωση…  Ο Ζίγκιερ, θυμηθήκαμε ότι είχε και αυστραλιανή υπηκοότητα. Στη δράση του αναφέρονταν διάφορα, αλλά και ότι «συνεισέφερε» πληροφορίες στην υπηρεσία της Αυστραλίας (ASIO). Κατά δήλωση των Ισραηλινών έπληξε με τη δράση του ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Μα ως τέτοιο θεωρείται και το ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε κάτι, όμως πόσο απίθανο θα ήταν οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες να του είχαν ζητήσει κάτι συναφές, αφού οι υδρογονάνθρακες είναι το θέμα αμέσου ενδιαφέροντος για την Αυστραλία; Το βέβαιο είναι, ότι αφενός οι συμπτώσεις είναι… σκανδαλιστικές και αφετέρου, ακόμα και να ερωτηθούν, γνωρίζουμε ότι οι Ισραηλινοί δεν θα απαντήσουν.
Ξέρουμε όμως, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, συζήτησε επί μακρόν με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και μάλιστα πρόσφατα. Έχει επίσης διαρρεύσει, ότι τον «συμβούλεψε» να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως ξέρουμε και ότι η χώρα του έχει δεύτερες σκέψεις για την εμπλοκή του αυστραλιανού κολοσσού, επειδή στον σχεδιασμό του έχει μέσα την Τουρκία.
Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε, ότι η παρούσα κατάσταση στο Ισραήλ θεωρεί τη ΝΟΜΙΜΗ Κυπριακή Δημοκρατία, ως κομβικό σημείο της στρατηγικής της για τους υδρογονάνθρακες και ότι «κάποιοι» με τη δράση τους στην Κύπρο θεωρούνται απειλή εθνικής ασφαλείας και για το Ισραήλ;

Πόσο ακόμα θα αργήσει ο Αναστασιάδης να ζητήσει επισήμως, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, την απομάκρυνση του Ντάουνερ, αφού οι ενδείξεις (για λόγους… μετριοπάθειας δεν μιλούμε για αποδείξεις) είναι τουλάχιστον αποχρώσες, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος έχει τη δική του ατζέντα, της οποίας το περιεχόμενο στρέφεται ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου;

Θα μπορούσαμε, δημοσιογραφική αδεία, να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο και να κατηγορήσουμε ευθέως τον Ντάουνερ για διενέργεια βιομηχανικής κατασκοπείας. Αφήνουμε όμως τον καθένα από τους αναγνώστες μας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς άποψη έχουμε και μάλιστα δεν περιμέναμε την αναστάτωση στο Ανατολικό Τιμόρ για να βγάλουμε συμπεράσματα. Μένουμε στο ότι η εμπλοκή του και οι τελευταίες αποκαλύψεις, ΕΠΑΡΚΟΥΝ ώστε η ελληνική πλευρά να ζητήσει την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του κυρίου αυτού, θέτοντάς το μάλιστα ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ στο επίπεδο της επίλυσης του Κυπριακού.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top