GuidePedia

0

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Ενώ αύριο επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ  Νταβούτογλου, κύκλοι στην Αγκυρα επιχειρούν ''αθορύβως'' να αναστατώσουν εκ νέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακινώντας θέματα που εύκολα μπορούν να πυροδοτήσουν ένταση...

Πριν παραθέσουμε τα στοιχεία που κατά την γνώμη ειδικών αναλυτών  τίθενται δια της πλαγίας - και παραλλήλως με άλλα φυσικά- δεν είναι σαφές αν αποτελούν επίσημη ''γραμμή'' ή πρόκειται ενδεχομένως για αυτονομημένους κύκλους που εξυπηρετούν παράλληλους στόχους με την κυβέρνηση Ερντογάν. Ωστόσο είτε έτσι είτε αλλιώς οι κινήσεις αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την Αθήνα καθώς ''δένουν'' και με κινήσεις ή ρητορική του ίδιου του Ερντογάν.

Εξηγούμαστε :
Το πρώτο θέμα σχετίζεται με διαρροές σχετικά με επεισόδια ( χαμηλής έντασης ) στα Ιμια :

Τις προάλλες λοιπόν αναφέρθηκαν σε μερίδα του τύπου ισχυρισμοί για παρενόχληση τουρκων ψαράδων στα Ιμια από Ελληνες Λιμενικούς.

Όπως ισχυρίζεται  τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που έφτασε στις βραχονησίδες των Ιμίων από την Κω  ζήτησε από μεγαφώνου  από Τουρκους ψαράδες να απομακρυνθούν  από την περιοχή,η οποία κατά το τουρκικό δημοσίευμα ήταν μέσα στα ...τουρκικά χωρικά ύδατα.

Γραφει ακόμα ότι δεν ενόχλησε, λες και όφειλε να το κάνει,   τους Έλληνες ψαράδες που πήγαν και ψάρεψαν, μεταξύ των δύο βραχονησίδων των Ιμίων.
 Μόλις λίγες σχετικά μέρες νωρίτερα σύμφωνα πάλι με τουρκικούς ισχυρισμούς σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής - Λιμενικού ...παρενόχλησαν τουρκικά αλιευτικά που αλίευαν στην περιοχή των Ιμίων, καθώς και φορτηγά πλοία, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ορισμένοι Τούρκοι αλιείς επέστρεψαν, λέει, στους λιμένες τους  και στο μεταξύ 5 ελικόπτερα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ιμσίκ έφθασαν στην περιοχή και άρχισαν να πετούν πάνω από τα περιπολικά του ελληνικού Λιμενικού, τα οποία αποσύρθηκαν, λέει, στη συνέχεια μπροστά στην Κάλυμνο.

Περιττό να πούμε ότι όπως ανέφεραν τότε στο OnAlert  στρατιωτικές πηγές, τέτοιο περιστατικό δεν έγινε....

Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτά: Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο έβγαλε πάλι ''στoν αέρα''  τους γνωστούς αβάσιμους και ανεδαφικούς ισχυρισμούς περί ...παρενοχλήσεων των αεροσκαφών τους από ελληνικά μαχητικά: Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου που επικαλέστηκε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Vatan, ελληνικά F-16 παρενόχλησαν δύο τουρκικά F-4 τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στον - κατ αυτούς - διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, βορειοδυτικά της Χίου.

Βεβαίως στις περιπτώσεις αυτές άλλη είναι η αλήθεια : Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπαίνουν παράνομα στο FIR Aθηνών παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες , μερικές φορές παραβιάζουν και τον εθνικό εναέριο χώρο και  τα ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας που είναι σε επιφυλακή προβαίνουν σε αναγνώριση αναχαίτιση- όχι σε ''παρενόχληση''....

Όπως έχει ξαναγράψει το ΟnAlert  διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα και σε δυτικές πρωτεύουσες που έχουν καταγράψει τις τουρκικές κινήσεις αλλά και την δημόσια ρητορική του κ. Ερντογάν κλπ εκτιμούν ότι η Αγκυρα ενδεχομένως να κινείται βάσει σχεδίου ή ότι η κυβέρνηση Εντογάν ''παρασύρεται'' στην δημιουργία κλίματος από ''κέντρα'' που έχουν άλλους σκοπούς. Το ότι αυτό επιδιώχθηκε και ενόψει της επίσκεψης Νταβούτογλου είναι κάτι που αξιολογείται και από την Αθήνα και από άλλες πρωτεύουσες.

 Βεβαίως τα περιστατικά δεν είναι μόνο αυτά που ''αθορύβως'' διοχετεύουν  σε μερίδα του τύπου Είναι και άλλες ενέργειες πιο ''κραυγαλέες''- - όπως πχ οι προκλητικές διελεύσεις πολεμικών σκαφών από τις Κυκλαδες ή τον Κάβο Ντόρο κατά κατάχρηση της αβλαβούς διελεύσεως. Ή η προκλητική βόλτα του ερευνητικού πλοίου ''Μπαρμπαρός'' στην Κυπριακή ΑΟΖ τις προάλλες, οι δηλώσεις Ερντογάν, η υπόθεση της Αγίας Σοφίας κλπ κλπ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top