GuidePedia

0

Η Βαγδάτη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε όλες τις κινήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών τα οποία σκοπό έχουν να κατευθυνθούν προς την αυτόνομη περιοχή του Βορείου Ιράκ, με σκοπό να εμποδίσει τη μετακίνηση του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας προς την περιοχή για να συμμετάσχει σε συνέδριο με επίκεντρο την ενέργεια!
Όπως γίνεται κατανοητό, η όλη κίνηση συνδέεται με την όλο και διογκούμενη συνεργασία Άγκυρας και Ερμπίλ στον συγκεκριμένο τομέα και πιο συγκεκριμένα στη λειτουργία πετρελαιαγωγού ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες από τις κουρδικές περιοχές στην Τουρκία με σκοπό την εξαγωγή, χωρίς την έγκριση και τον τελικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Έτσι, το Ιράκ φαίνεται να μην επιτρέπει σε αεροσκάφη τα οποία προέρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στον εναέριο χώρο του. Διευκρινίζεται φυσικά, ότι η απαγόρευση αφορά τα ιδιωτικά αεροσκάφη και όχι τα αεροσκάφη των εμπορικών αερογραμμών. Σύμφωνα με τους Τούρκους, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συμπεριφορά των Ιρακινών…

Από την πλευρά της η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, αφού όπως αναφέρεται τέτοιου τύπου αντιδράσεις είναι συνηθισμένες από την πλευρά της Βαγδάτης, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ή να προκύψει κάποιο κόλλημα στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Είναι προφανές, ότι η κατάσταση στις σχέσεις Ερμπίλ-Βαγδάτης βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Κούρδου πρωθυπουργού Νεχιρβάν Μπαρζανί, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσουν ακόμα και τον ερχόμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι, για ακόμα μία φορά παριστάνουν τον επιτήδειο ουδέτερο, αφού αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κούρδου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, στις 27 Νοεμβρίου, υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες οι οποίες βρίσκονται σε «αρμονία με το Σύνταγμα του Ιράκ», άρα η Βαγδάτη δεν έχει κάποιο λόγο να αντιδρά, αφού η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει λάβει τελική μορφή η συνεργασία των δύο πλευρών. Κατά τα άλλα βέβαια το κουρδικό πετρέλαιο πρόκειται να εξαχθεί, ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Βαγδάτη.

Οι εξελίξεις στο «τρίγωνο» Άγκυρα-Βαγδάτη-Ερμπίλ αναμένονται με ενδιαφέρον, αφού θα επηρεάσουν άμεσα τον Κουρδικό Ζήτημα καθώς και την ευρύτερη ισορροπία σε μια περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top