GuidePedia

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά τη συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα» (στο Κυπριακό).

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία βιώσιμη, δίκαιη λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, (μια λύση) που θα γίνει αποδεκτή από τις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος».

Μας αιφνιδίασε με την παραπάνω δήλωση ο κ. Βενιζέλος, την οποία δεν περιμέναμε, και είναι παρήγορο ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προβάλλει την ιδέα του δημοψηφίσματος ως την πλέον ορθή άμυνα των πολιτών της Κύπρου απέναντι στους σχεδιασμούς για επιβολή λύσης, που δεν θα απέχει κατά πολύ του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Τότε, το κόμμα του οποίου ηγείται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος και όλοι οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν χωρίς ντροπή με το ρατσιστικό σχέδιο που «κατασκεύασαν» από κοινού ο Τζόρτζ Μπους και ο Ντικ Τσέϊνι με τους πάντα άθλιους Βρετανούς. Και δεν τάχθηκαν μόνο με τους ιμπεριαλιστές, όπως κατηγορούσαν μία ζωή τους Αμερικανούς, αλλά συνεργάστηκαν για να επιβληθεί η απαράδεκτη λύση στον κυπριακό λαό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στους τότε συμμάχους του χειρότερου προέδρου των ΗΠΑ.

Το αστείο, και ταυτόχρονα θλιβερό με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι δημοσιοποιούσαν εκείνη την εποχή πύρινες ανακοινώσεις εναντίον των Αμερικανών για όλα τα θέματα, από το Σαλβαδόρ μέχρι την Παλαιστίνη, αλλά εξυπηρετούσαν την ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως χαρακτήριζαν την Αμερική, όταν υλοποιούσαν τους σχεδιασμούς της εναντίον της Κύπρου.

Πρόσφατα ξεκίνησε η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητά μία κοινή ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τη λύση που θα αναζητηθεί, και οι Τούρκοι μέσω του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου απαντούν με τις γνωστές τους απαράδεκτες και ρατσιστικές τους θέσεις. Απαιτούν δύο κράτη, μία θέση που απορρίπτεται ακόμα και από τους λάτρεις του σχεδίου Ανάν, που εσχάτως συνωστίζονται στη Λευκωσία όπως οι γύπες που μυρίζονται ψόφιο στο έδαφος.

Τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα, πρέπει να τερματίσουν τα παιγνίδια με το Κυπριακό και να αφοσιωθούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής λύσης που μαστίζει την Ελλάδα και την Κύπρο με ευθύνη των πολιτικών και των τραπεζιτών. Το πρώτο και μοναδικό εθνικό θέμα τούτη τη στιγμή είναι η οικονομία. Τα υπόλοιπα, και ειδικά το Κυπριακό στο οποίο έχει λόγο και το Ισραήλ λόγω της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λευκωσία, μπορούν να περιμένουν…

Εάν ο κ. Αναστασιάδης (και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας) εξαναγκαστούν στην αποδοχή των διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να αντισταθούν, όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά η οικονομική κρίση απλά δεν τους το επιτρέπει. Θα συρθούν όπως τα αρνιά στη σφαγή και η Τουρκία θα κάνει πάρτυ, όπως χαρακτηριστικά μου είπε βετεράνος διπλωμάτης. Στο γάμο της Τουρκίας με την Κύπρο, η τελευταία θάναι η νύμφη… Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top