GuidePedia

0

Με την επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΑΜ και τις σημαντικές συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου, μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιστροφή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στο Ιταλοκορεατικό οικόπεδο 3 της εταιρείας ENI – KOGAS. Το μήνυμα σαφές προς την ιταλική πλευρά…

Το Barbaros επέστρεψε δριμύτερο περνώντας τα μηνύματά του για το πως αντιλαμβάνεται την ενεργειακή ασφάλεια στην Ν.Α. Μεσόγειο και συγκεκριμένα στον Ιταλό ΥΠΑΜ, καθώς σήμερα το απόγευμα στόχος της «τσάρκας» του τουρκικού ερευνητικού ήταν το ιταλο-κορεατικό οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του πλοίου ήταν ενεργοποιημένο, ενώ σε απόσταση ακολουθούσε και ένα βυθογραφικό σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού.

Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας γενικευμένης προσπάθειας εκ μέρους της Άγκυρας να αμφισβητήσει συμβολικά, όσο και έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να καταστήσει σαφές στην διεθνή κοινότητα ότι μπορούν να το πράττουν ανεμπόδιστα και κατ’ εξακολούθηση, δημιουργώντας τετελεσμένα στο status quo των υδάτων της Ν.Α. Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ είναι γνωστό ότι τα εθνικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της Ιταλίας βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε πλήρη αντίθεση με την τουρκική εξωτερική πολιτική, μετά και από την αποπομπή και τον αποκλεισμό της ιταλικών συμφερόντων ΕΝΙ από τους τουρκικούς διαγωνισμούς.
Το Barbaros αγοράστηκε από την Τουρκία έναντι 130 εκατ. δολαρίων και διαθέτει συστήματα τελευταίας γενιάς.

Σχόλιο : Να προσφέρουμε μια εναλλακτική… πιο συνωμοτική ερμηνεία; Ότι έφυγε, επειδή ο Ιταλός υπουργός μετέφερε όσα άκουσε στην Κύπρο, με τα οποία ικανοποιήθηκε η Άγκυρα που τα πληροφορήθηκε! Είμαστε πολύ καχύποπτοι… Ελπίζουμε από τις εξελίξεις να διαψευσθούμε παταγωδώς… Όσο για τα οικονομικά συμφέροντα δεν εκπροσωπούνται μόνο από τα ενεργειακά, στα εξοπλιστικά γίνεται πάρτι, εκτός κι αν επειδή υπάρχουν συμβόλαια, θεωρούν τους Τούρκους υπό έλεγχο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top